Gowtu kampu na motjo kampu

De Saramaccastraat is begin- en eindhalte van openbaar vervoer naar delen van het binnenland. De plaats heeft anno 2022 de functie die Poelepantje in het verleden had als aanmeer- landingsplaats voor bezoekers uit het achterland, die Paramaribo bezoeken.

Goudkoorts

“Ala sma krasi tap’ gowtu. Gowtu man e diki olo, diki soro, a wan moro dipi nek’ a trawan. Den e finga, soygi, krabu puru a insey fu a kondre. Den e pori a busi. Gowtu busi na motjo kampu a  lay siki.”, gehoord in de broodjeswinkel op de hoek van de Saramacca- en Prinsenstaat. Dagblad Suriname mengde zich in het gesprek, dat werd gevoerd door personen afkomstig uit de door wateroverlast getroffen gebieden en noteerde.

Redden wat er te redden valt

“Om de nood te verzachten wordt er water, voedsel, hulpgoederen, verklaringen over de oorzaak en de gevolgen van de ramp aangedragen. Er wordt gewerkt aan het redden van wat er te redden valt. Er worden preventieve maatregelen voorgesteld om in de toekomst beter opgewassen te zijn tegen waterrampen.”

Lakeien 

“Stadsmensen, politici en geleerden uit de stad, personen die zelden of nooit een voet zetten in het binnenland voeren het hoogste woord, hebben alle wijsheid in pacht. Zij zijn lakeien van de goudkartels. Ik blijf het zeggen, dat de oorzaak van het waterprobleem gezocht moet worden bij de personen die goudconcessies afgeven in de hoofdstad en het traditioneel gezag, die toestemming verleent aan door goudkoorts dolgedraaide personen afkomstig uit stad, district, binnen en buitenland.”

Dikke vinger in de pap

“Uit koelbloedige politieke en zakelijke overweging wordt de schuld overal gezocht behalve bij het traditioneel gezag, bewoners van de getroffen gebieden, goudbedrijven en delvers die allemaal hun slag slaan. Deze mensen blijven buiten schot en beeld. De namen van de eigenaren zijn onbekend. Het is publiek geheim, dat vooraanstaande politici en zakenlui een dikke vinger hebben in de pap.”

Schuilen

“Je hoort ook tijdens deze watersnood niets van de concessiehouders en goudbedrijven. Er wordt van alle kanten medeleven betoond met de duizenden personen die getroffenen zijn door de noodtoestand. Maar, van de concessiehouders en goudbedrijven wordt boe noch bah vernomen. Ze houden zich vanwege hun slecht geweten schuil. Ze dokken. Daarmee wordt schuld betuigd.”

Chicken feed

“Het lijkt mij billijk, dat deze lui mede of helemaal opdraaien voor de door het water aangerichte schade. Dat zij voortaan, alleen al uit maatschappelijke verantwoordelijkheid en plicht moeten bijdragen aan preventiemaatregelen en werken. Dat zij van nu af aan hun werkwijze, goudwinningsmethoden aanpassen aan veiligheid en milieunormen. De vijfhonderd miljoen SRD, die is genoemd om de dringendste nood aan te pakken is chicken feed voor hun.”

HD

error: Kopiëren mag niet!