Delegatie Nederlands ministerie van Justitie en Veiligheid bezoekt president Santokhi

Een delegatie van het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid heeft woensdag op het Kabinet van de President een beleefdheidsbezoek gebracht aan president Chandrikapersad Santokhi. De delegatie, die op uitnodiging van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie in Suriname is, bestaat uit de directeur-generaal Politie en Veiligheidsregio Monique Commelin en Frank Paauw, hoofdcommissaris van de Amsterdamse Amsterdam.

Het bezoek aan de president is een vervolg van de ontmoeting van president Santokhi en minister Amoksi in Nederland. Het staatshoofd heeft tijdens een werkbezoek vorig jaar aan Nederland het voortouw genomen in de samenwerking tussen Nederland en Suriname op het gebied van justitie en veiligheid.

In dit kader heeft minister Amoksi ook de samenwerking op dit gebied tijdens zijn vervolgbezoek in maart 2022 aan Nederland voortgezet. Tijdens deze bezoeken zijn enkele aandachtspunten uitgediept zoals de versterking van capaciteit op het gebied van veiligheidsvraagstukken en politiesamenwerking met name de opleidingen en reorganisatie van de academie.

Beleidsadviseur Georgine Acton op het ministerie van Justitie en Politie zegt, dat de delegatie momenteel in Suriname is om het vervolg van deze samenwerking met elkaar verder te bespreken. Dat betekent dat de aandachtspunten die in Nederland met elkaar bediscussieerd zijn nu een volgende stap kennen in de zin van contouren van uitvoering.

Zo zal er ondersteuning gegeven worden aan de politieacademie bij de opleiding. Middels een samenwerking onder het Makandra-project zijn er concrete stappen gezet.

Acton merkt op, dat de delegatie kort in het land is, maar toch lang genoeg om een aantal zaken op het gebied van veiligheid van dichtbij mee te maken. “We hebben onder andere in het programma opgenomen een bezoek vanaf Paramaribo over de Jules Wijdenboschbrug richting het oosten met een korte oversteek naar Frans-Guyana.”

Het was de bedoeling om de delegatie van dichtbij het hele traject te laten ervaren over de verschillende aspecten van veiligheid. “Er moet hierbij gedacht worden aan alles wat te maken heeft met veiligheid, politie ondersteuning, kwalitatieve zaken rond het kunnen optreden, politiebureau, veiligheid van de burger en politieagenten”, benadrukt de beleidsadviseur.

Tijdens het bezoek in Commewijne en Moengo kregen de plaatselijke districtscommissarissen de gelegenheid om hun ervaringen te delen over veiligheid in hun gebied. Ook minister Amoksi maakte gebruik van de gelegenheid om in Moengo enkele burgers aan te horen.

Het ministerie blikt tevreden terug op het bezoek van de delegatie. “Binnen korte tijd is er wel een verdieppingsslag gemaakt op het gebied van die samenwerking tussen beide landen”, aldus de beleidsadviseur.

error: Kopiëren mag niet!