De burger vindt: “Waarom blijft men de SLM reanimeren?”

“Het is totaal geen schande om de keiharde realiteit onder ogen te zien” – “SLM niet meer levensvatbaar”

Er komt maar geen einde aan de problemen bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM. Vluchten op Trinidad worden plots deze week definitief – na 30 jaren – stopgezet en het personeel hoeft vooralsnog niet te rekenen op vakantiegeld, salarissen worden pas eind mei uitbetaald, zo liet CEO Paul de Haan dinsdag weten. 

Dagblad Suriname vroeg haar volgers en lezers op Facebook wat er met de SLM moet gebeuren.  Moet het bedrijf uit zijn lijden worden verlost, overgenomen worden, nieuwe leiding krijgen?? Of maar blijven aanmodderen en slecht bekend staan in de luchtvaartwereld? Is de SLM nog die ’trusted wings’?

Hieronder een willekeurige selectie uit de binnengekomen reacties.

Orlando: “Bepaalde zaken kon je al van tevoren inschatten….Nu ben je bezig met gokken. Wat probeert men nog te redden…? We praten over een schuld van 100 miljoen.”

Carter: “Aviation business is major league: Crisis management voor bedrijf in crisis, business groei, en strong financial management. Waar is of zijn de crisis managers??? Waar zijn de groeimarkten, hoeveel geld is er to do business??? Als we dit niet kunnen beantwoorden, dan weet u hoe laat het is?!!”

“Verkopen”

Loki is kort: “Verkopen.”

Sushma: “Hoeveel diensten verleent de SLM? Hoeveel inkomsten heeft ze wel? Per week zouden er meerdere vluchten moeten zijn. Er zouden meerdere routes moeten komen. En noem maar op. De SLM deugt gewoon niet.”

“Onderzoek, evalueer”

Hendrik: “Een onderzoek, evaluatie, en dergelijke (laten) uitvoeren en kijken in hoeverre de SLM nog levensvatbaar is. Indien die kans klein is, dan maar opdoeken. Trotsheid, emoties, en dergelijke moeten plaatsmaken voor nuchterheid, intelligentie, harde en zakelijke opstelling om verstandige beslissingen te nemen om geen verder kapitaal te vernietigen. Hoeveel jaren al is en wordt de SLM kunstmatig in leven gehouden. En het resultaat????? Business principes zijn eenmaal hard. Kijk maar naar de multinationals Suralco, Billiton, etcetera. Er valt niks (meer) te halen uit de grond, waarom nog blijven? Dus opdoeken en wegwezen. “Een plant die niet meer gered kan worden, waarom nog (meer) water, mest, tijd en energie in steken.” Soso trowé moni….een en al kapitaalvernietiging!! Het is totaal geen schande om de keiharde realiteit onder ogen te zien.”

Enrico: “Vanaf het moment dat hun laatste kist van ze werd ontnomen hebben ze hun “titel” van “flying on trusted wings verloren”. En toch wil men overgaan tot het leasen van een ander toestel. Er kan niet eens een degelijk jaarverslag getoond worden. Je hebt ook dan een overheid die niet binnen het eigen kabinet wil bezuinigen om zo gelden te generen en het te investeren. Mi ede yere.”

“Failliet verklaren en opnieuw onder andere naam beginnen”

Edward: “Er is geld, anders zouden ze nooit het bedrijf willen runnen. Als ze zoveel klagen neem een voorbeeld aan Insel Air. Failliet verklaren en dan opnieuw beginnen onder een andere naam.”

“Laat concurrentie toe”

Iwan: “Ik geloof in het zelfreinigend vermogen van ondernemingen. Laat concurrentie toe! Zoals het nu gaat met dit bedrijf is het uitstel van executie. Ik geloof ook dat deze leiding het beste voor heeft met het bedrijf, maar ze zijn opgezadeld met vakbonden en personen die met name in de Raad van Commissarissen die politiek gelieerd zijn. Sommigen! Dat maakt dat je geen bedrijfsmatige goede keuzes kunt maken.”

Ramon: “Waarom blijft men de SLM reanimeren? :aat het doodbloeden. Beste optie voor iedereen. Men blijft maar aan een dood paard trekken, terwijl het niet meer levensvatbaar is.”

Dwayne: “Je hebt niet altijd geld nodig om een oplossing te brengen. Je moet goed leiderschap in huis hebben.En dat missen we hier in Suriname. Kom met een actie. Regel goeie deals met de buurlanden, bijvoorbeeld goedkoper reizen met de SLM. Kom met opties. Maak dat ding aantrekkelijker voor de passagiers, zo ook de personeelsleden van de SLM. Niet alleen op de luchthaven, maar ook bij de agenstschappen. Dat ding is gewoon saai als je naar binnen stapt. Laat de Surinamer weer voelen dat hij met de SLM vliegt. We redden het zeker wel. Maar dan met goed leiderschap. Kom op SLM!”

“Niet iets van de afgelopen twee jaar”

Clint: “SLM probleem is niet iets van de afgelopen twee jaar, wat mensen in de schoenen van de regering Santokhi-Brunswijk willen schuiven. Afscheid nemen van de SLM, zonder deze gaan de vluchten nog steeds door. Gewoon in de verkoop of verhuren aan buitenlandse vliegmaatschappijen.”

Melatie: “Het bedrijf verkopen aan particuliere ondernemers uit Azië of zo. Just like what Guyana is doing.”

Joyce: “Stekker eruit. De SLM is al jaren hersendood en in coma.”

Rudi: “Ik heb niet de indruk dat deze beslissing strookt met het Caricom integratie- en handelsbeleid, waar Suriname zich ook aan heeft gecommitteerd. Ik hoop dat het voorzitterschap van Suriname van de Caricom hier geen last van zal ondervinden. Trouwens, dit zal weer betekenen dat alle andere regionaal opererende luchtvaartmaatschappijen de ruimte zullen krijgen om, ten koste van de SLM, weer te kunnen floreren.”

Nino: “Het personeel moeten worden afgeslankt, want velen zitten daar via de politiek. Dat is ongezond voor zo een staatsbedrijf. Voor mij part mag de hele directie en Raad van Commissarissen ook worden vervangen, door mensen die de kennis en deskundigheid dragen en weten hoe zo een bedrijf te runnen. Tenslotte mag de SLM een particulier bedrijf worden, om zo betere kansen op overleving te hebben.”

“Uniek bedrijf in de wereld zonder vliegtuigen”

Tjander: “De SLM is een uniek bedrijf in de wereld. Geen vliegtuigen en toch  een luchtvaartbedrijf.”

PK

error: Kopiëren mag niet!