Stijging griepgevallen in Suriname

Na een zware en heftige Covid-pandemie te hebben gehad de afgelopen twee jaren, zijn de meeste mensen nog niet in staat zich erbij neer te leggen dat de normale griep nog bestaat.

Griep werd altijd als Covid gezien

In de afgelopen jaren is het voor cliënten die de poli, waar mevrouw Norma als verpleegster werkt, een gewoonte gebleven om zich aan te melden met de bekende heersende griep, die bijna vergeleken kan worden met het Covid-virus.

Mevrouw Norma zegt, dat burgers altijd een vergelijk willen maken van zichzelf met iemand die echt met het Covid-virus besmet is. “Vroeger toen ze kwamen werd altijd eerst gevraagd of de cliënten Covid verschijnselen hebben, nu is het voor hen een gewoonte gebleven dat ze zich afvragen of de klachten zich strekken tot die van Covid”, zegt de verpleegster.

Veel griep meldingen

Ook bij haar zijn er dagelijks, net als bij alle poli’s, een aantal gevallen van griep meldingen. De aantallen lopen soms tot 30 mensen die hevige verschijnselen vertonen. Er wordt ook vaak van huis uit gebeld naar de poli om aan te geven, dat er een zieke in huis is. Het opmerkelijke van deze griep is de besmettelijkheid. Al snel worden hele gezinnen door 1 persoon die zo’n griep heeft, aangestoken. Er zijn verschijnselen bij griep die lijken op de verschijnselen van Covid-19.

Sneltest Covid

Door middel van een Covid sneltest worden veel mensen gerustgesteld. Toch heb je nog gevallen van Covid, maar de ernst van de situatie is aldus Norma nog niet zo, dat er weer aan de bel getrokken moet worden. De ziekenhuizen, waar haar collega’s zijn, hebben tenminste nog niet aangegeven dat er veel opmerkelijk dringende gevallen zijn. Dit is voor haar dus duidelijk genoeg, dat er geen situatie heerst die niet onder controle gehouden kan worden.

Zelfredzaamheid

De bal ligt nu dus op de helft van de bevolking. Mensen hebben een keus om zich te laten vaccineren ter bescherming en voorkomen van vooral hevige complicaties. Ze roept van deze kant uit alle burgers op om zich gewoon door te beveiligen door in grote menigtes vooral de MoHanA Covid-regels in acht te nemen (mondkapje dragen, handen wassen en de 1.5 meter afstand in acht nemen). 

GW

error: Kopiëren mag niet!