Traditioneel gezag Brokopondo wil SRD 400 miljoen schadevergoeding

Vicepresident Brunswijk zegt alles in het werk te zullen stellen

Het traditioneel gezag van het district Brokopondo heeft afgelopen zaterdag tijdens een belegde “krutu” met een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi gevraagd een bedrag van SRD 400 miljoen ter beschikking te stellen voor het lenigen van de nood van de door watersnood getroffenen in het district Brokopondo. Omgerekend gaat het om US$ 20 miljoen, zijnde maximaal 10% van de besparingen van kosten als gevolg van het in eigen beheer hebben van de stuwdam, zo staat in een petitie aangeboden aan de president. 

Vicepresident Ronnie Brunswijk zei eerder tijdens de “krutu” dat hij alles in het werk zal stellen dat Staatsolie inkomt met een schadevergoeding aan de getroffenen van de watersnoodramp in Brokopondo. Brunswijk sprak in het Saramaccaans en zijn mededeling werd met groot enthousiasme ontvangen door zowel de traditionele gezagsdragers als de lokale bewoners van het district.

De kwestie van schadevergoeding zit de getroffenen van de watersnoodramp erg hoog en is een grote bron van onzekerheid, irritatie en zorg bij de Brokopondo bewoners. Tot voorheen heeft geen enkele regeringsautoriteit of instantie een woord gerept over mogelijke vergoeding voor geleden schade aan woningen en andere bezittingen in de onder water gelopen dorpen en woongemeenschappen. 

Klare taal

De klare taal van de vicepresident afgelopen zaterdag tijdens de “krutu” sloeg derhalve als een “bom” in bij de aanwezigen. Brunswijk zei, dat de wateroverlast in en rond het stuwmeergebied het gevolg is van de natuur, maar dat de watersnoodramp beneden de dam het gevolg is van menselijk handelen. Indertijd, ten tijde van de Suralco, was er ook reeds sprake van wateroverlast in gebieden beneden het stuwmeer. Toen draaide de Suralco op voor de geleden schade. Die lijn doortrekkend zei hij, dat nu Staatsolie moet inkomen voor de geleden schade.

Ook de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) ad-interim Kenneth Amoksi wond er geen doekjes om tijdens zijn toespraak tot de aanwezigen. Hij sprak duidelijk de taal die de aanwezigen al enige tijd wilden horen. Volgens de NH-minister ad-interim heeft men het water in het stuwmeer gespaard om zodoende meer energie te kunnen produceren. Daardoor is er ruim 20% aan brandstofkosten bespaard bij het opwekken van stroom. Amoksi merkte ook op, dat die besparingen niet opwegen tegen de gevolgen van de watersnoodramp voor de lokale bewoners van Brokopondo.

SRD 400 miljoen schadevergoeding

Het traditioneel gezag heeft tijdens de “krutu” namens de getroffenen van de watersnoodramp in een petitie aan president Santokhi gevraagd om een bedrag van SRD 400 miljoen ter beschikking te stellen voor het lenigen van de nood. Het gaat hier omgerekend om een bedrag van US$ 20 miljoen, zijde maximaal 10% van de energiebesparingen als gevolg van het hebben van de stuwdam in eigen beheer, zo wordt in de petitie gesteld. De petitie van het traditioneel gezag luidt verder:

“De afgelopen twee maanden hebben bewoners van de dorpen Baling Soela, Hermansdorp, Tapoeripa, Boslanti, Drepada, Asigron, Berg en Dal, Klaaskreek,  Moendje Kriekie, Nw Lombe en Kapasikele geleden onder zware overstromingen.  

In de dorpen Balinsoela, Hermansdorp, Asigron, Berg en Dal en conglomeraat Nieuw Lombe zijn naast kostgronden ook woningen van dorpelingen onbewoonbaar geworden en inboedel verloren gegaan.

Dit bedrag is dus nodig om 1) de noden van de meer dan 200 huishouden en meer dan 300 kostgronden en agrarische bedrijven die getroffen zijn onmiddellijke verlichting te kunnen geven, en  2) te garanderen dat de getroffenen een menswaardig bestaan kunnen hebben voor de duur de ontstane situatie en daarna.

Deze ondersteuning dient voor een deel in de vorm van contante bedragen uitgekeerd te worden aan de getroffenen zodat voorzien kan worden in de directe behoefte ontstaan als gevolg van de overstroming”, aldus staat in de petitie. 

SS

error: Kopiëren mag niet!