Terugblik op muzikale bijeenkomst met het Holland Baroque Orkest

Het Holland Baroque Orkest was een week lang op bezoek in Suriname en heeft gezamenlijk met leerlingen van de School voor Jong Talent en studenten van het Conservatorium Suriname tal van optredens achter de rug.

Albert Arens, dirigent en tevens directeur, bevestigt dat het team van het Holland Baroque Orkest inmiddels terug is in Nederland. Er is sprake geweest van een muzikale bijeenkomst op internationaal niveau. Het team spreekt van een aantal optredens/concerten waaronder in de Kathedrale Basiliek en in het district Brokopondo en een optreden voor president Chandrikapersad Santokhi.

Het jongerenkoor Holland Baroque heeft het initiatief genomen om een inzamelingsactie te houden voor grondige renovatie aan het muzieklokaal van de School voor Jong Talent. Zangeres Lucretia Starke en Arturo den Hartog stonden achter de bijzondere komst van het Holland Baroque Orkest naar Suriname. Er zal een selectie worden gemaakt en in de maand november vertrekt een groep richting Nederland om samen te mogen optreden met het Holland Baroque Orkest.

Studenten van het Conservatorium Suriname die hebben geparticipeerd in het geheel blikken terug.

Jaël Aarland

Jaël Aarland is 1e jaars studente aan het Conservatorium Suriname. Zij heeft Zang als hoofdvak. “Het was zeker een uitdaging, vooral als we kijken naar het stuk “Te Deum”. Het was leerrijk en prettig om met het Holland Baroque Orkest te werken. De leden die gekozen worden om naar Nederland te gaan vanuit Suriname zijn nog niet bekend gemaakt. Natuurlijk doe ik mijn uiterste best om wel tot de groep te behoren die in november in Nederland mag optreden”, zegt Jaël.

Shifar Abdoelaziz 

Shifar Abdoelaziz is ook student aan het Conservatorium Suriname van de opleiding Bachelor of Music in Education en zegt, dat hij de samenwerking en komst als zeer positief heeft ervaren. “Het geeft een fantastisch gevoel om samen te werken met professionele collega’s. Het was bijzonder om het Indiaas muziekinstrument, de tabla, te mogen spelen en ook nog in de kathedraal. Het is dus een voorbeeld dat wij Surinamers veel kunnen in het kader van muziek als land. Het zou fijn zijn als er meerdere samenwerkingen komen om meer naar voren te brengen. Met betrekking tot Nederland gaat het om jonge vocalisten. Het is een heugelijk feit geweest om aantal projecten te mogen werken met het Holland Baroque Orkest. We kunnen zeker meer met de juiste kennis en mind set. Het Holland Baroque Orkest bestaat uit voltijdse artiesten en dat geeft een ander vibe. Het betekent veel als professional uit Suriname om met hen te mogen musiceren”, aldus Shifar Abdoelaziz.

Immanuël Ramotar 

Immanuël studeert Piano klassiek en hij vond de komst van het orkest geweldig. Ook geeft hij aan, dat hij voor het eerst artiesten vanuit het buitenland en van het klassieke muziekgenre in Suriname heeft mogen meemaken. “Ik heb zeker twee keer mee opgetreden en met heel veel plezier deelgenomen. Het was een leuke ervaring en ik ben blij dat ik deel mocht uitmaken van het geheel.” Immanuël heeft ook met een cellist en een violist samengespeeld. Over de reis naar Nederland is hij nog niet benaderd, maar als de kans er is zal hij er zeker gebruik van maken. Hij verheugt zich altijd erop om te musiceren met buitenlanders en het is zijn doel en passie om een muziekcarrière te maken in het buitenland.

Hanna Dougle 

Hanna studeert Zang Lichte muziek aan het Conservatorium Suriname en heeft het als heel fijn ervaren om te mogen zingen met het Holland Baroque Orkest. “Het was de eerste keer dat ik mocht meezingen met een internationaal orkest. Ik zie het als een eer en het was bovenal leerrijk. Ik heb zo genoten van de oefeningen en de concerten. Ik ben ook richting Brokopondo geweest.” Een deel van de jongeren zal trekken richting Nederland, maar Hanna is nog niet benaderd. 

Kenrich Blijd

Kenrich Blijd studeert Piano Klassiek aan het Conservatorium Suriname. Ook hij heeft zijn participatie aan de concerten met het Holland Baroque Orkest als interessant en leerrijk ervaren. De samenwerking vond hij uitstekend! Een ontmoeting met zo een Klassiek Orkest waaraan hij actief heeft mogen deelnemen is voor hem een ervaring om nooit te vergeten!  

(Foto: Faceboo pagina School voor Jong Talent)

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!