Studenten en hun parate kennis over ministers en ministeries

Op basis van een gedaan onderzoek is gebleken, dat een groot deel van de Surinaamse studenten hun parate kennis over ministers en ministeries niet  is zoals het eigenlijk zou moeten zijn.

Parate kennis

“Vroeger was er nog altijd een toets waar je de namen van de ministers en de bijbehorende ministeries zou moeten neerpennen”, zegt Angelica (25). Ze heeft altijd geleerd dat het als ingezetene goed is dat je weet wat er allemaal in je land gebeurt. Heden ten dage merkt ze op, dat veel studenten ministers niet bij naam kennen. Ze zeggen dan wel bijvoorbeeld over welk ministerie het in een kwestie gaat, maar bij de naam van een minister laten ze een stilte los. Desondanks, dit alles is voor haar nog altijd even belangrijk om te weten wie welke rol in de Surinaamse samenleving bekleed. De bekendste mensen zijn volgens haar toch de president en de vicepresident. Ze komen dan ook vaak in beeld. Het hoogste gezag ligt, aldus Angelica, toch bij hun. De leden van de Raad van Ministers zijn al een geruime tijd een grote vraag bij veel studenten, maar ook bij grote delen van de Surinaamse samenleving

Reshuffle beleid

Het begon bij Aliyah (19) tijdens de reshuffling. Niemand was van plan alle namen van huidige en gewezen ministers te onthouden en al snel verloren heel wat mensen de interesse in de leden van de Raad van Ministers. Deze regering heeft toch niet als zodanig gereshuffeld, maar men begon al sedert het regiem van de vorige regering met reshuffle beleid. Persoonlijk wil Aliyah zich niet uitlaten over het reshuffle beleid, dat is te bepalen door de president.

Ze vindt het wel jammer, dat de rest van samenleving elke keer na gewend te zijn aan een bepaald personage, weer opnieuw moet wennen aan nieuwe gezichten en vooral namen. Persoonlijk zegt ze dat het volgen van nieuws zelf een grote vraag is bij vele mensen. Als gevolg van prijsopdrijvingen, zoals bij elektriciteit, is niet een ieder in de gelegenheid om nieuws te volgen. Het wordt als een grap gezien, maar vele ouders laten het toch maar op “niet teveel naar de televisie kijken”, zegt ze met een blik van teleurstelling.

Op de vraag van Dagblad Suriname over de smartphone’s en de geavanceerde technologische groei binnen Suriname zegt ze, dat de meeste mensen niet geïnteresseerd zijn om elke dag hetzelfde verhaal van politici aan te horen. De ministers zijn ook niet continu in beeld, voegt ze toe. De goede die in het openbaar willen komen niet te na gesproken. Ze merkt gelijk op, dat de volksvertegenwoordigers vele malen bekender zijn dan enkele ministers.

Veel bijkomende sub afdelingen ministeries

Ook de abrupte scheiding van ministeries is een obstakel voor studenten geweest. Aan het begin van de termijn van de zittende regering zijn ministeries opgesplitst in sub ministeries. Voor vele studenten is het een vraag hoe en wat. Dit maakt het aldus de 24-jarige Audrey veel moeilijker om specifieke ministeries in de gaten te houden. Hij vindt dat behalve de Communicatie Dienst Suriname een ander soort website of instantie moet komen waar je recent aan alle informatie kan komen en dan heeft hij het met nadruk over elke burger van het land. Want sommige dingen zijn beperkt en alleen bepaalde leden van de samenleving die het zich wel kunnen permitteren kunnen zich daarop beroepen.

Al met al vinden studenten wel dat er altijd nog hard aan de slag gegaan moet worden met het verbreden van de parate kennis van studenten over hun eigen land. “Zo kun je ook vaker een gesprek met je medestudent hebben en verbreed je nog altijd je eigen kennis op elk gebied”:, zegt Audrey afsluitend.

GW

error: Kopiëren mag niet!