Jaran Kepang opvoeringen en The Young Riders

Jaran Kepang is een Javaanse paardendans. Dagblad Suriname sprak met Shivam Poelong Dipowitana, eigenaar van De Jaran kepang groep The Young Riders (Pamuda Sidoh Santosoh).

Shivam geeft aan, dat The Young Riders al 40 jaar bestaat. De ouders van de 21-jarige, Soemiran Dipowitana en Diana Dipowitana, zijn de oprichters, eigenaar van de groep en hebben op zijn 10e verjaardag de groep overgedragen aan hun zoon. Hij is tot heden actief met de cultuur gebonden paardendans. 

The Young Riders maakt vooraf een programma en werkt gezamenlijk aan een plan voor het optreden. Er is een team van maximaal 16 personen nodig voor een opvoering en minimaal 10 personen. Met de komst van de Covid-pandemie was het niet mogelijk opvoeringen te doen. Ook de Covid-maatregelen kwamen erbij kijken. Maar, The Young Riders bleef met elkaar communiceren of er wel wat gedaan kon worden. Bijvoorbeeld tijdens de vastenmaand. Indien er bijeenkomsten waren werd er gelet op dse op dat moment geldende Covid-maatregelen. 

Er is sprake van een bepaalde kledingstijl bij een opvoering op dat gebied. Vroeger had men zo’n vest met de bedoeling om de lichaamsdelen te beschermen tijdens de oorlog. “Het heeft allemaal met geschiedenis en roots van de Javaanse cultuur te maken. Wij gedragen ons als ruiters en moeten dat voorstellen gedurende een opvoering. De kledingstijl kent een kroon (kuloh), armbeschermer (klabauw), oorbeschermer (sumping) en een gele sjaal gekruist voor de borst als een vest (slindang). – Tussen haakjes de benaming in het Javaans.

Vermeldenswaard is dat Shivam Poelong Dipowitana als 6-jarige begon met het bespelen van het muziekinstrument zonder enig kennis. Er werd aangegeven dat hij is geboren met een gave. Verder kreeg hij ook de benaming “wonderkind”. 

Nadat alles weer opengesteld is – nu de Covid-maatregelen zijn opgeheven – is The Young Riders beschikbaar voor opvoeringen. Jaran Kepang wordt meestal opgevoerd bij feestelijke of speciale gelegenheden of activiteiten.

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!