Boerderij Goliath wil dat Weg naar West-Suriname wordt aangepakt

Boerderij Goliath, een grote citrus boerderij in het Tibiti-gebied, kan haar citrussen niet kwijt. De Weg naar West-Suriname verkeert in een dusdanige deplorabele staat, dat het transport van de vruchten naar Paramaribo deze dagen niet mogelijk is. Het bedrijf heeft zich nu via haar Facebook-pagina feitelijk rechtstreeks tot de overheid gewend met het verzoek om “ondersteuning”. Grote hoeveelheden opgeslagen citrussen dreigen verloren te gaan.

Op de Facebook-pagina schrijft Boerderij Goliath: “We zitten met een vreemde situatie, wij zijn, – zoals jullie weten –  al 12 jaar bezig met productie van citrus. Voor de lokale en – binnenkort – ook voor de exportmarkt. We voorzien de lokale markt van vers fruit en vitamine C tegen betaalbare prijzen. We hebben nooit een beroep gedaan op de overheid voor ondersteuning. Het enige wat we vragen is dat de weg in een dusdanige staat gehouden wordt zodat we ons fruit naar de stad kunnen brengen.”

“We hebben fruit, maar kunnen het niet naar de stad brengen. Dit is pas het begin van de grote regentijd… Dit gaat helemaal verkeerd…

Kinderen kunnen niet meer naar school…”, aldus het bedrijf. Op recente foto’s en video’s van het bedrijf is te zien, dat de weg een grote onbegaanbare modderpoel is geworden. En dat is niet voor het eerst.

Boerderij Goliath meldde op 10 mei: “Helaas zijn er houttrucks vast komen te zitten op de weg van West-Suriname voor Pikin-Saron waardoor er geen wagens kunnen passeren en ons fruit dus niet naar de stad kan komen… We hopen dat het snel verholpen wordt zodat we iedereen weer van vitamine C kunnen voorzien…” Maar, een week later is de situatie onveranderd.

Boerderij Goliath is een succesvolle onderneming en een mooi en positief voorbeeld van een lokaal producerend bedrijf. Lokale productie wordt continue gepredikt en gestimuleerd door de regering. Daarom zou enige actie vanuit Paramaribo, om eindelijk eens iets te doen aan de Weg naar West-Suriname, in de lijn der verwachting moeten liggen. Een structureel herstel van die weg is noodzakelijk, om te voorkomen dat in de toekomst bedrijven en bewoners langs de weg geïsoleerd raken.

Boerderij Goliath is in 2014 begonnen met de aanplant van sinaasappelen, lemmetjes en mandarijn.  Het doel van Goliath is om de Surinaamse markt structureel te voorzien van hoge kwaliteit Citrus voor een prijs die iedereen kan betalen.  Daarnaast is het tweede doel om citrus te exporteren. Het bedrijf stelt, dat zij een investering is in de toekomst van Suriname.

Het bedrijf heeft de ondersteuning van Braziliaanse specialisten, die met hun ervaring de kwaliteit van de citrus waarborgen. 

Het belangrijkste gewas is sinaasappel, vooral de soort Pera Rio. Deze soort kenmerkt zich door zijn zoete smaak, hoge sap gehalte en is een hand en perssinaasappel, aldus het bedrijf. Daarnaast heeft Boerderij Goliath een aanplant van Taiti lemmetje bomen en ook Ponkan-mandarijnen.

De redactie van Dagblad Suriname heeft getracht in contact te komen met Boerderij Goliath voor een reactie en nadere informatie, maar dat was bij het ter perse gaan van de krant nog niet gelukt.

PK

error: Kopiëren mag niet!