De burger vindt: “Interpol kan de rechtsgang in Suriname niet beïnvloeden”

“Als Hoefdraad niet fout is, waarom schuilt hij dan?”

Interpol blijkt onlangs te hebben besloten niet mee te werken aan de internationale opsporing van oud-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Volgens Interpol is Hoefdraad slachtoffer van politieke vervolging. De regering zou, aldus Interpol, te goeder trouw door de oud-minister van Financiën genomen beleidsbeslissingen hebben gecriminaliseerd. Kortom, Interpol veegt de vloer aan met de regering en het Openbaar Ministerie.

Maar, zal de doorsnee burger dat besluit van Interpol begrijpen en wat zou nu moeten gebeuren? Hoefdraad is vorige week nog op de ‘Most Wanted List’ van het Korps Politie Suriname geplaatst. Dagblad Suriname stelde die vragen aan haar lezers en volgers op social media. Hieronder een selectie uit de binnengekomen reacties.

Henry: “Dit leert ons weer de inmenging van de uitvoerende macht in de rechterlijke macht. De rechterlijke macht was nooit onafhankelijk geweest. De politieke inmenging heeft de rechterlijke macht nooit de geloofwaardigheid gegeven betrouwbaar te zijn. Zoveel vonnissen zijn onrechtvaardig genomen, waarbij men zulke vonnissen nu zelf wil laten onderzoeken. In elk geval, er is al geen geloof in de politiek en de inmenging van de politiek in de rechterlijke macht zal maken dat er ook geen geloof meer zal zijn in de rechterlijke macht.”

“Kom tevoorschijn”

Rieke vraagt zich af waarom Hoefdraad zich zou verstoppen. “Als hij te goeder trouw is geweest… Kom tevoorschijn. Voel je welkom.”

Nankoemar: “Dus anderen kunnen dit zelfde pad kiezen om te roven en vrijuit gaan Als je deel uitmaakt van de regering mag je roven en je wordt beschermd. In Suriname worden criminelen gewaardeerd.”

“Wij worden uitgelachen door de buitenwereld”

Iwan: “Het OM heeft gefaald. Wij worden uitgelachen door de buitenwereld. Nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Blamage van OM, ze hebben er geen kaas van gegeten.” 

Mike: “Er is toch bewijs dat Hoefdraad in strijd met de wet heeft gehandeld. Waarom is hij dan verdwenen? Mek Interpol djompo jere ze hebben geen voordeel aan zijn arrestatie, dat is het.”

“Die anderen die opgesloten zitten ook hun vrijheid geven”

Sharda is heel kort en duidelijk: “Ik zou zeggen die anderen die opgesloten zitten ook hun vrijheid geven.”

Amalia: “Ik snap het standpunt van Interpol niet…. Maar ja; ik probeer ‘t wel te begrijpen.”

Eric: “Kwestie Hoefdraad, regering en Interpol? De man moet voorlopig van de “Most wanted list” als goed gebaar naar Interpol. Verder een debat tussen de aanklager en het slachtoffer in welke vorm dan ook.”

Ernst vraagt zich af of Interpol bij haar besluitvorming geen hoor en wederhoor zou moeten toepassen?

Nathalie: Bepaalde mensen weten niks van Interpol. Wat weten Surinamers daarover? Niet eens het Korps Politie Suriname kunnen jullie goed draaien.Dan praten jullie over Interpol. Booi ung go schaatse jere.”

Sheila: “Zo te zien is de koek verdeeld onder velen. Deze regering wist vanaf het prille begin ten aanzien van deze kwestie, dat het niet gegrond was, vandaar dat ze niet gehandeld hebben. “

“Poppenkast van Interpol”

Sunder denkt, dat de oude functie van Hoefdraad bij IMF heeft gespeeld bij dit besluit. “Poppenkast van Interpol.”

Leo: “Je hebt het gelezen Boefdraad, je kunt gewoon weer naar Suriname, eindelijk.”

Audrice: “Schandelijk de wereld kijkt mee.”

Denny: “Hier ziet u, dat er bewezen is dat Hoefdraad onschuldig is. Interpol ziet dat Hoefdraad door de regering en ons rechtssysteem gecriminaliseerd wordt.”

“Gekleurde meningen”

Wilfried: Alvorens een mening te hebben zal openbaar moeten zijn wat de reden is, want nu gaat het om gekleurde meningen zonder dat de reden bekend is.”

Robert: “Als Hoefdraad niet fout is, waarom schuilt hij dan?”

Rakesh: “Van waar haalt hij zoveel geld om internationaal te procederen? Advocaat in Amerika? $$ En Interpol is geen recht sprekende organisatie. Dus oppakken die boef!”

“Leden van Interpol zijn in Suriname”

Perry: “Er zijn ook leden van Interpol in Suriname. Hebben zij niet de taak en dus plicht om Surinamers die op de Interpol signaleringslijst voorkomen, aan te houden? Dan denk ik aan door Nederland en Frankrijk bepaalde Surinaamse drugsveroordeelden.”

“Interpol is geen vriendjes clubje”

Balradj: Interpol is geen vriendjes clubje als bijvoorbeeld de NDP, VHP ofzo… Ze is een gerespecteerde, internationaal erkende en professionele organisatie. Sowieso kan ze de rechtsgang in Suriname niet beïnvloeden, maar hun rapportage van dit geval zal internationaal wenkbrauwen doen fronsen. En dát zal zeker van invloed zijn op buitenlandse relaties.

Interpol zal niet gauw zo’n beslissing nemen zonder gedegen onderzoek.

Daarvoor zijn ze professioneel genoeg. Ik denk dat onze regering én ons OM goed nota van het rapport moeten nemen. De rechtsgang in Suriname staat al een tijdje onder druk en de betrouwbaarheid van de regering is ook niet één om naar huis over te schrijven.

In ieder geval is het volk nu beter geïnformeerd,want er werden ook veel onwaarheden rondom deze zaak verteld. De verkiezings-podiumtaal blijkt inderdaad een valkuil te zijn. Hopelijk leert voorál de voorzitter van de VHP hieruit een les. En niet te vergeten het OM ook. Het OM van de procedurele fouten.”

Irwin: “Dat Interpol hem niet op haar lijst wil plaatsen is geen ramp. Er zijn andere mogelijkheden. Maar, ik denk niet dat Interpol zo onprofessioneel zal zijn om te praten over een politiek proces. Interpol is geen Gerechtshof en beoordeelt geen vonnissen naar hun inhoud.”

PK

error: Kopiëren mag niet!