Totale maansverduistering zichtbaar boven Suriname en de Amerika’s

De schaduw van de aarde valt zondagavond laat 15 mei en de vroege maandagochtend over de maan en de maan bloedrood maken. De maansverduistering zal voor een groot deel van de wereld zichtbaar zijn, inclusief in de Amerika’s, een groot deel van Europa en Afrika, en delen van de Stille Oceaan.

Het Hayden Planetarium in New York, schat dat ongeveer 2,7 miljard mensen in staat zouden moeten zijn om tenminste een deel van de maansverduistering te vangen. De eigenaardigheden van de hemelmechanica zorgen ervoor, dat de totaliteit van de maansverduistering langer duurt dan gemiddeld, ongeveer 1 uur en 25 minuten, waardoor skywatchers voldoende gelegenheid hebben om van het evenement te genieten. Dit maakt het de langste totale maansverduistering die zichtbaar is voor een groot deel van de Verenigde Staten sinds augustus 1989. 

Hoe ontstaan verduisteringen 

Een verrekijker of een telescoop zal helpen om de rode kleur naar voren te brengen. Maansverduisteringen treden op wanneer onze planeet tussen zijn twee belangrijkste hemelse metgezellen, de zon en de maan, komt. Moonglow is eigenlijk gereflecteerd zonlicht en dus wordt het maanoppervlak geleidelijk donkerder als de maan in de lange schaduw van de aarde valt. Als de maan in de schaduw van de aarde gaat, zou ze moeten verduisteren en verdwijnen. In plaats daarvan verandert het in deze griezelige koperen of roodachtige kleur. Dat komt, omdat de atmosfeer van de aarde zonlicht rond de randen van onze planeet lenst. Alles behalve de langste en roodste golflengten wordt eruit gefilterd en de gecombineerde gloed van alle zonsopgangen en zonsondergangen ter wereld wordt geprojecteerd op de anders grijze maan.

In Paramaribo zal de maansverduistering vanaf half 12 zondagavond te zien zijn, mits het niet al te zwaar bewolkt is. De volledige maansverduistering begint om 00.29 uur en eindigt om 01.53 uur, dus maandagochtend.

Overwegend worden maan- en zonsverduisteringen in delen van de Surinaamse samenleving geassocieerd met religieuze en culturele significantie. 

error: Kopiëren mag niet!