Boothouders Commewijne varen weer

De boothouders van Commewijne varen sedert vrijdag weer. Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) heeft vrijdag de Vereniging van Boothouders van het Distrikt Commewijne (VBDC) uitgenodigd voor een onderhoud deze week. Er was reeds een bespreking gepland voor afgelopen woensdag, maar vanwege een miscommunicatie vond die geen voortgang.  

De boothouders van Commewijne waren vorige week maandag tot actie overgegaan uit onvrede over de onderhandelingen met het ministerie die in hun ogen te lang duren. Het gaat onder meer om verlenging en overdracht van bootvergunningen en de uitbetaling van compensatiegeleden als gevolg van de tariefsverhoging. Het huidig tarief voor een vaart bedraagt SRD 5. Daarvoor gold een tarief van SRD 4. Gelet op de recente stijgingen van de prijzen van brandstof en smeermiddelen is het huidig tarief achterhaald, vinden ze. Bij de laatste besprekingen met TCT over de tarieven kwamen de calculaties op SRD 7,50. Vanwege het probleem met wisselgeld gingen de boothouders akkoord om de 50 cent in te leveren. Verder zou de overheid SRD 2 voor haar rekening nemen, waardoor het tarief uiteindelijk kwam op de huidige SRD 5. De boothouders willen duidelijkheid hebben over de uitbetaling van de SRD 2 compensatiegelden. Met de intussen gestegen prijzen van brandstof en smeermiddelen willen ze ook over nieuwe tarieven praten. 

Brug bron van ergernis

Gedurende de dagen waarop de boothouders in actie waren heeft het ministerie van TCT bussen van het NVB ingezet om de vele gedupeerde passagiers uit Commewijne naar Paramaribo te vervoeren. Dit viel niet in goede aarde bij de actievoerende boothouders. Het inzetten van de NVB bussen bleek ook niet een goede oplossing, omdat door de enorme file op de Bosjebrug velen niet tijdig hun werk of school konden bereiken.

De vaste oeververbinding Meerzorg-Paramaribo, de Bosjebrug is dagelijks een grote bron van ergernis voor duizenden vanwege de kilometerslange filevorming, vooral in de morgen- en de middaguren. Voor velen in het district Commewijne bieden de veerboten te Meerzorg uitkomst voor de dagelijkse oversteek naar Paramaribo voor het werk of voor school en terug. Het wegvallen van de veerboten als gevolg van acties heeft grote gevolgen voor duizenden Commewijners.

Tijdens de begrotingsbehandeling in de Nationale Assemblee heeft TCT-minister Jubithana gezegd, dat de regering van plan is de oude veerbootverbinding Paramaribo-Meerzorg weer nieuw leven in de blazen. Samen met het ministerie van Openbare Werken is TCT bezig te bekijken hoe de aanmeerfaciliteiten weer in orde te krijgen. Volgens minister Jubithana gaat binnenkort van de overheid in dit verband een bekendmaking uit voor een Letter of Interest

SS

error: Kopiëren mag niet!