Javaans Nieuwjaar verheven tot nationale vrije dag

Het Javaans Nieuwjaar, de eerste dag van de maand Sura op het Javaans kalender, zal door de regering tot nationale vrije dag worden verheven. De dag valt dit jaar op zondag 31 juli. Vicepressdent Ronnie Brunswijk deed deze mededeling vrijdagavond tijdens de begrotingsbehandeling in de Nationale Assemblee.

De politieke organisatie Pertjajah Luhur, deel uitmakende van de huidige regeercoalitie, heeft in de afgelopen maanden veel lobbywerk verzet om het Javaans Nieuwjaar tot een nationale vrije dag te laten verheffen. Afgelopen maart heeft een 70-tal Javaanse organisaties aan Binnenlandse Zaken-minister Bronto Somohardjo in een petitie erop aangedrongen. 

De kwestie werd doorgeleid naar vicepresident Ronnie Brunswijk, die voorzitter is van de Raad van Ministers. Brunswijk zei, dat hij de gevoelens heeft aangehoord en dat hij akkoord is gegaan om de dag tot een nationale vrije dag te verheffen. President Chandrikapersad Santokhi heeft later de Nationale Assemblee medegedeeld, dat tegelijk ook opdracht is gegeven om het vraagstuk van nationale feest- en vrije dagen te evalueren.

De Javaanse maand Sura begint op 31 juli en duurt tot 29 augustus.  Voor de belijders van het Javaans geloof (Javanisme) is het een heilige maand, gekenmerkt door vasten, meditatie en religieuze samenkomsten in de gebedshuizen (“sangars”).

Javanisme

Het Javanisme is de godsdienst die haar oorsprong heeft op het eiland Java, Indonesie. Het wordt door miljoenen mensen beleden. Inherent aan de godsdienst is de algemeen Javaanse leer met als belangrijkste pijlers de cultuur en tradities.

In Suriname wordt de Javanisme godsdienst door ruim 15.000  mensen beleden. Er zijn 31 gebedshuizen oftewel “sangars” over het hele land verspreid. Ongeveer 13% van de Surinaamse bevolking is van Javaanse afkomst. Hoewel het overgrote deel de Islam en het Christelijk geloof belijden, zijn de invloeden van de Javaanse cultuur en de Javaanse normen en waarden blijvend merkbaar in het dagelijks leven van de Surinamers van Javaanse afkomst. De Javaanse identiteit is onderdeel van-  en draagt bij aan de Surinaamse identitiet.

SS

error: Kopiëren mag niet!