CEO Biomass Secure Power: “Voor het kappen van bomen zullen honderden banen worden gecreëerd”

Canadees en Amerikaans bedrijf willen biocoal-fabriek in Suriname bouwen

Jim Carroll, President / CEO van Biomass Secure Power Inc., het Canadese bedrijf dat met het Amerikaanse bedrijf Sunyani Energy Inc. een Memorandum of Understanding heeft getekend voor de bouw in Suriname van een zogenoemde biocoal-fabriek (biokool) van een miljoen ton, laat onder andere in een reactie tegenover de redactie van Dagblad Suriname weten, dat “honderden banen zullen worden gecreëerd in de bosbouw om bomen te oogsten, zodat alles wat we doen voor altijd hernieuwbaar en duurzaam is”.

Hout kappen voor een biocoal-fabriek….

Natuurlijk doet die opmerking meteen de vraag rijzen in hoeverre het kappen van bomen in het tropisch regenwoud voor een biocoal-fabriek duurzaam is, laat staan milieuvriendelijk. Suriname pronkt al jaren wereldwijd op allerlei podia van enige importantie, dat 93% van haar grondgebied bestaat uit tropisch regenwoud, waarmee Suriname het meest bosrijke land ter wereld is. Dat nu kennelijk twee bedrijven in Canada en de VS hier een zogenoemde biocoal-fabriek willen bouwen en dat voor die fabriek uiteindelijk kennelijk veel bomen gekapt moeten gaan worden, staat haaks op het groene beeld dat in de wereld van Suriname bestaat. 

De vraag is vervolgens ook of de regering Santokhi-Brunswijk zulks zal toestaan en vergunningen gaat verstrekken voor de bouw van de fabriek.

Plannen wereldkundig gemaakt

Diverse nieuwswebsites hebben afgelopen dinsdag de plannen van Biomass Secure Power en Sunyani Energy wereldkundig gemaakt. Beide bedrijven krijgen elk een belang van 50% in het nieuwe bedrijf, zo werd bericht.

BSP zorgt voor gepatenteerde technologieën en afnameovereenkomsten naar het Sunyani Project. Sunyani Energy zal een fabrieksterrein leveren voor de bouw, een langetermijnovereenkomst voor de levering van vezels, die duurzaam en hernieuwbaar zijn, evenals financiering voor het project. Sunyani is eigenaar van een havenfaciliteit in Suriname van waaruit biocoal zal worden geëxporteerd, aldus de nieuwsberichten.

“Ik weet hier niets van af, is nieuws voor mij”

Naar aanleiding van de mediaberichten heeft de redactie van Dagblad Suriname de ministers van Ruimtelijke Ordening en Milieu (Silvano Tjong-Ahin), Natuurlijke Hulpbronnen (David Abiamofo) en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Albert Ramdin) benaderd voor een redactie. Alleen minister Tjong-Ahin heeft gereageerd: “Dit is nieuws voor mij. Weet hier niets van af.” Zijn beide collega’s hebben, vooralsnog, niet gereageerd.

Biocoal, is een product dat wordt geproduceerd door het thermisch opwaarderen van biomassa, en wint over de hele wereld aan populariteit nu landen op zoek zijn naar meer hernieuwbare energiebronnen in een poging om de afhankelijkheid van steenkool te verminderen en broeikasgassen te verminderen. Vermoedelijk gaat om het produceren van brandstof vervaardigd uit biostoffen, zoals die in Suriname hout, rijstkaf, houtskool, kokosbast etcetera kunnen zijn. De reactie van de CEO van Biomass Secure Power, duidt echter op hout.

Biomass Secure Power Inc.

Biomass Secure Power Inc. is eigenaar van een gepatenteerd proces voor de productie van biocoal, een vervangende brandstof die wordt gebruikt in kolengestookte elektriciteitscentrales. Biocoal vermindert de CO2-uitstoot tot 96% in vergelijking met andere kolenstooktoepassingen. Het BSP-proces produceert biocoal met 21,5 GJ/T tegen marktconforme kosten, vergelijkbaar met vurenhoutpellets met 17,4 GJ/t. Het bedrijf heeft monsters geproduceerd tot 24,5 GJ/t die momenteel worden getest door klanten die geïnteresseerd zijn in metallurgische toepassingen.

BSP is van mening dat klimaatverandering ’s werelds grootste uitdaging is en zet zich in om de CO2-uitstoot in de atmosfeer te verminderen en zal haar onderzoeksinspanningen voortzetten om de CO2-uitstoot te verminderen.

“Biocoal is vervangingsproduct voor steenkool”

De CEO van het bedrijf, Jim Carroll, bevestigt tegen Dagblad Suriname de ondertekening van het Memorandum of Understanding, MoU, met Sunyani Energy: “We hebben een MoU ondertekend om een Biocoal-fabriek te bouwen die een miljoen ton per jaar kan produceren. Biocoal is een vervangingsproduct voor steenkool dat door energiebedrijven en staalfabrieken over de hele wereld wordt gebruikt om hun CO2-uitstoot tot 96% te verminderen of te elimineren. We zijn bezig met een Surinaams bedrijf dat verantwoordelijk is voor het verkrijgen van alle benodigde vergunningen en goedkeuringen om door te gaan met de bouw. Het is niet mijn positie om hun voortgang bij het verkrijgen van vereiste goedkeuringen te noemen of te verstoren.”

Op de vraag waarom juist voor Suriname wordt gekozen, antwoordt de CEO: “Het antwoord is simpel, wij houden van de locatie vanwege de gemakkelijke verzending naar Europa en dichtbij het Panama Kanaal voor verzending naar Azië. Ons doel als bedrijf is om een belangrijke speler te zijn in de vermindering van de CO2-uitstoot, terwijl landen over de hele wereld werken aan een CO2-uitstoot op basis van nul. De grondbasis is 99% bos dat erg snel groeit, waardoor we ervoor kunnen zorgen dat het bos gezond en duurzaam blijft.”

“Goed betaalde banen”…

“Ten tweede zal Suriname 90 goed betaalde banen creëren om de biocoal-fabriek te exploiteren, en honderden andere banen zullen worden gecreëerd in de bosbouw om bomen te oogsten, zodat alles wat we doen voor altijd hernieuwbaar en duurzaam is. De Biocoal-centrale zal ervoor zorgen dat de exploitatiegebieden sterke, gezonde bossen behouden. Ten derde zal de export van biocoal de handelsbalans van Suriname verbeteren, aangezien het meer dan US$ 250 miljoen per jaar zal opleveren en kapitaal en rijkdom naar de lokale economie zal brengen”, stelt Carroll verder.

“Vooruitzichten van veel burgers worden verbeterd”

Ook stelt hij, dat de bouw van de fabriek ook “een aantal banen “ zal  opleveren.

Tot slot zegt Jim Carroll: “Dit project zal de vooruitzichten van veel Surinaamse burgers verbeteren.”

PK

error: Kopiëren mag niet!