Pleidooi voor betere financiële waardering traditionele gezagsdragers

Het Assembleelid Ramon Koedemoesoe (ABOP) heeft maandag tijdens de begrotingsbehandeling gepleit voor een betere financiële waardering voor de traditionele gezagdragers van dorpen in het binnenland.

Volgens de parlementariër vervullen de traditionele gezagdragers een heel belangrijke functie in de woongemeenschappen en werken zij heel hard. Zij fungeren volgens hem als politie, rechters, bemiddelaars en veel meer. Het kan niet zo zijn dat basja’s en kapiteins een vergoeding krijgen van nauwelijks SRD 1.000. Koedemoesoe suggereerde zelfs om de vergoeding van de traditionele gezagsdragers op te trekken naar het niveau van een ressortraads- en districtsraadslid.

Het Assembleelid vond bijval van zijn partijgenoot Edgar Sampie (ABOP). Sampie vindt dat gelet op de belangrijkheid van de functies van basja’s en kapiteins in de woongemeenschappen het van belang is de status van traditionele gezagsdragers bij wet vast te stellen. Hij stelde Assembleevoorzitter Marinus Bee voor om na de begrotingsbehandeling aan een wetsvoorstel te werken. 

SS

error: Kopiëren mag niet!