Holland Baroque Orkest treedt op voor president Santokhi

Het Holland Baroque orkest, dat momenteel in Suriname verblijft, heeft dinsdag een optreden verzorgd voor president Chandrikapersad Santokhi. De professionele groep, die meehelpt aan een project van de School voor Jong Talent, maakte haar opwachting op het presidentieel paleis. In aanwezigheid van het staatshoofd heeft het orkest met ruim 20 leerlingen van de school haar vermaarde muziek laten horen, met ook zang en dans. Het optreden was ter afsluiting van het project.

Het Holland Baroque Orkest bestaat uit musici uit verschillende landen, waaronder Servië, Amerika en Italië. Zij spelen voornamelijk barokmuziek, een vorm van westerse klassieke muziek gecomponeerd in de periode van de barok, die in de muziek loopt van 1600-1750.

Albert Arens, directeur van de School voor Jong Talent Suriname en music director van de Kathedrale Koorschool, stelt dat de groep naar Suriname is gekomen, omdat het land veel talenten heeft. Het orkest heeft intussen heel wat optredens met de Kathedrale Koorschool achter de rug.

“Men wil investeren in talent van Suriname”, aldus Arens, die zegt dat op basis hiervan in 2009 is gestart met de Kathedrale Koorschool.

Twee leerlingen van deze muziekschool maken momenteel furore in Nederland en maken deel uit van het orkest dat deze dagen in Suriname is. Met het orkest heeft de school totaal negen optredens gehad in Brokopondo, de Kathedrale Basiliek van Sint Petrus en Paulus en vier scholen.

De bedoeling is om de jongeren kennis te laten maken met muziek en hen te inspireren. Arens: “Als je van jongs af aan met muziek bezig bent en het onderdeel maakt van het lesprogramma, gaan de kinderen creatiever worden en zullen zij meer durven.” De muziekdeskundige voegt eraan toe dat er op deze manier fantastische zangers en muzikanten zijn voortgekomen. 

De Kathedrale Koorschool telt als basisschool ongeveer 100 leerlingen, die dagelijks een uur in muziek als een vak onderwezen worden. In 2018 heeft bisschop Karel Choennie sport en dans aan het curriculum toegevoegd. De Koorschool zal de handen ineenslaan met andere mulo- en basisscholen.

Arens zegt dat de kinderen ingenomen zijn met dit model en ook goede resultaten laten zien. Volgens hem vinden de leerlingen barokmuziek ook interessant. Er vindt ook mengeling plaats met inheemse liederen, waar de groep tijdens het optreden op wat van heeft laten horen.

President Santokhi genoot van het optreden. Het staatshoofd gaf aan dat niet alleen zijn lichaam, maar ook zijn ziel bewoog.

error: Kopiëren mag niet!