Anand Biharie: “TD veilingen bedoeld als reddingsplan voor banken, niet tegen inflatie”

De Termijn Deposito (TD) veilingen die in de afgelopen 10 maanden wekelijks door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) worden gehouden zijn als reddingsplan bedoeld voor de commerciële banken die in een zeer slechte liquiditeitspositie verkeren. De econoom Anand Biharie zegt, dat de CBvS heeft aangegeven dat het doel van de TD veilingen is om de prijsstijgingen tot staan te brengen. De inflatie en de stijging van prijzen zijn na 10 maanden echter niet tot staan gebracht. De TD veilingen zijn zoals de CBvS aangeeft, bedoeld om overtollig geld in omloop af te romen, maar in plaats daarvan is er in de afgelopen 10 maanden juist SRD 600 miljoen extra in omloop gebracht. 

Het gaat hier om de renteopbrengsten van de banken voor hun TD beleggingen. Het heeft er alles van, dat de TD veilingen als monetair instrument zijn ingevoerd om de banken te helpen in hun slechte liquiditeitspositie.

Volgens Biharie is dit de voornaamste reden waarom de CBvS de TD veilingen slechts openstelt voor de bankinstellingen. De CBvS voert daarvoor aan, dat de over liquiditeiten bij de banken zitten.  Volgens de econoom is dat totaal onjuist.  Het overtollig geld zit niet bij de banken, noch minder bij de gewone burger, maar bij een kleine groep “vrienden” van de vorige regering. Die hebben staatscontracten gekregen zonder daar de nodige prestaties voor te hebben geleverd, aldus de econoom. Het gaat om een paar miljarden SRD’s. De overtollige SRD’s in omloop zitten bij deze kleine selecte groep van mensen. Het is volgens Biharie deze hoeveelheid geld, dat uit de omloop moet worden gehaald. Dat kan alleen gebeuren via corruptie- en fraudebestrijding en niet via TD veilingen.  Zolang dit niet gebeurt  zal het huidig afromingsbeleid van de CBvS niet werken en zullen de prijzen blijven stijgen. Ook zullen de banken geld blijven “verdienen” om hun liquiditeitspositie te versterken.

Voor wat betreft de zeer slechte liquiditeitspositie van de banken vindt de econoom dat de bankinstellingen dit aan zichzelf te wijten hebben, vanwege de door hun gevoerde beleid. Hun slechte financiële positie is niet van vandaag of gisteren, maar van enkele jaren terug. Financieel technisch zijn de banken eigenlijk in staat van faillissement vanwege hun negatieve vermogenspositie. Ter voorkoming dat ze vallen moeten ze gered worden.

De CBvS heeft de TD veilingen geïntroduceerd om de banken te redden. Daarom zijn de TD veilingen ook alleen voor de bankinstellingen toegankelijk, aldus de econoom Anand Biharie

.SS

error: Kopiëren mag niet!