Rashied Doekhie: “Ook met komst brug over Corantijnrivier zal backtrack blijven bestaan”

De boothouders bij het Corantijnstrand die de oversteek doen naar Guyana hebben onlangs een bezoek gebracht aan districtscommissaris Senrita Gobardhan van Nickerie en dienden meteen ook een petitie in bij haar. Hetgeen ze naar voren hebben gebracht bij de burgermoeder is het beurtensysteem dat als enige oplossing gezien wordt door de boothouders. De boothouders zijn van mening dat er al jarenlang een monopolie is, dat al een veel eerder verbroken had moeten worden. Met dit verzoek hoopten ze dat Gobardhan een dergelijk oplossingsmodel voor ze zou kunnen bedenken.

Het verzoekschrift dat de boothouders in hebben gediend bij de verschillende instanties is door de districtscommissaris in ontvangst genomen en ze heeft er ook werk van gemaakt om de jongens te helpen uit de positie te halen waarin ze nu zitten. Voor ordening van het “backtrack” gebeuren heeft de burgermoeder een speciale werkgroep in het leven geroepen om zich te specialiseren in orde en handhaving van alles dat te maken heeft met deze groep van boothouders. 

Dagblad Suriname is in gesprek gegaan met de gewezen NDP-parlementariër tevens oud-districtscommissaris Rashied Doekhie over deze kwestie. “Dit is niet de eerste werkgroep die zich bezighoudt met de boothouders die de route Nickerie-Guyana en vice versa onderhouden.” Tijdens zijn periode als districtscommissaris heeft hij ook al eerder gewerkt aan het samenstellen van commissies uit Nickerie en Guyana die samen voor een oplossing voor het ordenen van het “backtrack” gebied hadden moeten zorgen. Deels is dat toen wel gelukt.

Naar zeggen van oud-districtscommissaris Doekhie bestaat “backtrack” al meer dan 150 jaren en die is niet meer weg te denken uit de samenleving. Zeker 150 tot 200 mensen maken dagelijks gebruik van deze route om aan hun verdiensten te komen. “Het is een historische plek die bijna aan een soort van cultuur gebonden is”, zegt de gewezen parlementariër tegen Dagblad Suriname. Gezinnen in Nickerie bestaan zelfs uit leden van Guyanese afkomst, hierdoor is duidelijk te merken dat deze route de twee landen met elkaar verbonden heeft.

De faciliteiten die er ontbreken, zoals een ontvangsthal, een verhoorkamer, toiletten, badkamers vooral voor vrouwen, moeten volgens Doekhie wel bijgebouwd worden. “Het moet een beetje gemoderniseerd worden”, zegt hij. Daarnaast moet er ook een permanente bewaking komen zodat er duidelijk vastgesteld kan worden wie komt en wie gaat, echter kan dit aldus Doekhie alleen met een identiteitsbewijs.

“Goede ordening, verschillende diensten die elkaar controleren (zwaardere controle) en wetten die geschikt zijn voor alle groeperingen inclusief de boothouders is wat ons uit het vervelende situatie die er nu is zal halen. Het in elkaar zetten van de groepen is een stap in de goede richting, maar de controle moet zeker komen.”

Hij sluit het gesprek af met nadrukkelijk te zeggen, dat zelfs met de komst van de nieuwe Corantijnbrug, backtrack niet of niet volledig opgeheven zal worden.

GW

error: Kopiëren mag niet!