Roep om schadevergoeding Brokopondo watersnoodramp steeds luider

De roep om compensatie aan slachtoffers van de watersnoodramp in het district Brokopondo voor geleden schade klinkt luider. Bewoners van de getroffen gebieden weten niet waar ze aan toe zijn en voelen zich radeloos. Hoewel de regering zegt zich dagelijks met de watersnood problematiek bezig te houden en directe noodhulp biedt, is tot nu toe nog geen duidelijkheid verschaft over een eventuele schadevergoeding. Het gaat niet alleen om schade aan woningen die onder water zijn gelopen, maar ook de vele kostgrondjes die totaal verloren zijn gegaan. Immateriële en emotionele schade dient ook niet uit het oog te worden verloren. Duidelijkheid geven aan de slachtoffers zou alvast grote verlichting daarin brengen.

Tijdens de begrotingsbehandeling in de Assemblee deze week hebben diverse Assembleeleden de regering opgeroepen om gauw duidelijkheid te brengen over schadevergoeding.

Volgens Fogatie Aserie (ABOP), die zelf uit het district Brokopondo afkomstig is, gaat het om meer dan 450 kostgronden en meer dan 250 huishoudens.

Zijn districtsgenote Wielsientje van Emden (NDP) wees erop dat de nood en de stress onder de mensen erg hoog is. De schade aan de kostgronden moet niet onderschat worden. Ondersteund door andere Assembleeleden uit vooral het binnenland riep Van Emden de regering dringend op spoedig duidelijkheid te verschaffen met betrekking tot schadevergoeding. 

Noodfonds

Claudie Sabajo (NDP) wilde weten wat de stand van zaken is met betrekking tot het noodfonds. Ze vroeg zich af wat met de financiële middelen gebeurt die Staatsolie in de staatskas stort. Vorig jaar zou dat gaan om een bedrag van US$ 90 miljoen, en onlangs om een bedrag van US$ 186 miljoen vanwege de gestegen olieprijzen.

Jennifer Vreedzaam, NDP, uitte kritiek op de manier waarop er met de gemeenschappen van Brokopondo wordt gecommuniceerd door de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS). Afgelopen zaterdag zou via een voice-app bekend zijn gemaakt, dat twee van de spuikleppen in de Afobakadam wijder open zouden worden gemaakt. Vreedzaam vindt, dat de beheerder van de Afobakadam de bewoners zou moeten kunnen uitleggen wat de gevolgen van deze maatregel zullen zijn voor hun dorpen. “Waar en hoe hoog het water verder gaat stijgen moet men de lokale bevolking kunnen aangeven, zodat men de nodige voorbereidingen voor zichzelf kunnen nemen. Maar dat gebeurt niet”, sprak Vreedzaam op geërgerde toon.

SS

error: Kopiëren mag niet!