Rabin Parmessar: “Stroomtarieven moeten juist omlaag en niet omhoog”

De stroomtarieven moeten in plaats van verhoogd te worden zoals de regering dat volgens het IMF-programma wil doorvoeren, juist drastisch verlaagd worden. Dit zei NDP-fractieleider Rabin Parmessar donderdag tijdens de begrotingsbehandeling in de Assemblee.

Parmessar zei, dat hij en zijn fractie vorig jaar ernstige kritiek hadden op de kostprijs van stroom zoals door de Energie Autoriteit Suriname (EAS) is vastgesteld. In plaats van SRD 1,84 per kWh zou dit SRD 1,02 moeten zijn. In 2020 is er volgens Parmessar sprake van meer regenval, waardoor er meer hydro-energie uit de Afobaka Centrale kon worden geproduceerd. Hierdoor is minder brandstof gebruikt om energie op te wekken. “Nu we meer hydro-energie trekken zou stroom op z’n minst 20% goedkoper moeten zijn, dus de kostprijs zou niet meer dan SRD 1,00 per kWh. moeten bedragen, in plaats van nu SRD 1,84 per kWh”, sprak Parmessar.

Kostprijs actualiseren

Op dit moment voorziet de Afobaka Centrale voor ongeveer 78% van de stroombehoefte in de piekperiode, meent hij te begrijpen. Een geactualiseerde kostprijs berekening van EAS is dringend vereist, op basis waarvan de discussie kan plaatsvinden voor de nieuwe stroomtarieven. Volgens Parmessar was vorig jaar tijdens de discussies over de stroomtarieven afgesproken dat op kwartaalbasis de kostprijs van stroom zou worden bekeken. Daar is echter niets van terecht gekomen.

Vanaf jan 2020 regent het relatief meer en dus zal er meer water in het meer zijn. Parmessar vroeg naar de gegevens van de “lake level” per 1 januari 2020 om na te gaan hoe de exacte waterstand in het meer was. Ook wil hij weten hoeveel stroom er dagelijks per 1 januari 2020 geleverd werd aan de EBS en hoe het spuischema per 1 januari 2022 was. Op basis daarvan kan volgens hem worden nagegaan hoeveel water er exact gespuid is, voor hoelang en met hoeveel kleppen dat is gebeurd en met hoeveel duim in de spuiopening. 

Onderzoek

Volgens de NDP-fractieleider vult het meer zich niet van de ene op de andere dag, evenzo raakt het niet binnen een dag leeg. Hij vraagt zich af of het meer goed is gemonitoord. 

Volgens Parmessar is een onafhankelijk deskundig onderzoek naar het beheer van de dammen en de waterkrachtcentrale dringend vereist. Een onafhankelijk deskundig bureau dient ook de bedrijfskosten van de Afobaka Centrale te onderzoeken. Het Assembleelid zegt eerder te hebben aangegeven dat de kostprijs voor hydro-energie afgerond US$ 0,01 (een dollarcent) moet bedragen. Thans wordt een prijs van US$ 0,02 (twee dollarcent) in rekening gebracht. Naar schatting heeft de bevolking het afgelopen jaar minimaal een SRD 1 miljard meer betaald voor stroom dan de werkelijke kosten.

Dus in plaats van verhoging van de stroomprijs moet de stroomprijs drastisch worden verlaagd, zegt Parmessar.

SS

error: Kopiëren mag niet!