SLM-CEO De Haan: “Doel van lease juist gericht op reduceren maandelijkse kosten”

“Het doel van de lease is juist gericht op het reduceren van de maandelijkse kosten. De huidige Wet Lease (ACMI, aircraft, crew, maintenance, insurance) is vele malen duurder dan een Dry Lease.” Dat zegt SLM-CEO Paul de Haan tegenover Dagblad Suriname op de vraag of de de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij wel financieel wel in staat is om een nieuw vliegtuig te leasen. 

De redactie van Dagblad Suriname heeft vernomen, dat het zou gaan om een 22 jaar oude Boeing 737-800 die voor een bedrag van 168.000 Amerikaanse dollar per maand geleased gaat worden bij GA Telesis in Fort Lauderdale, Florida (VS). De Haan kan die informatie echter niet bevestigen: “Uit respect voor onze partners en leveranciers, die ons ook in moeilijke tijden ondersteunen, delen wij contractuele arrangementen niet met de media.”

De Haan liet dinsdag 3 mei in een bekendmaking weten, dat de SLM er na lang onderhandelen en een uitgebreide bedrijfs prognose er in is geslaagd om met een, volgens de SLM, gerenommeerde maatschappij, die aan veel wereldbekende luchtvaartmaatschappijen vliegtuigen levert, een overeenkomst aan te gaan voor een vliegtuig (dry) lease termijn voor een relatief korte termijn.

“Duurzame samenwerking opbouwen”

“Met deze strategische partner zullen wij een duurzame samenwerking opbouwen en zal de gepaste vloot voor ons hele netwerk worden geïdentificeerd en uiteindelijk eventueel via hen dan ook ingehuurd worden”, aldus SLM-CEO Paul de Haan in zijn bekendmaking eerder deze week.

Het gaat om een Boeing 737-800, een toestel dat bekend is bij de SLM-bemanning en zal worden ingezet op de regionale route, zegt De Haan. Volgens hem worden nu de operationele kosten verder beheerst, kan het eigen SLM-personeel weer aan het werk en wordt voldaan aan alle nationale en internationale luchtvaartreguleringsvereisten.

“Wat onze passagiers belangrijk vinden wordt gewaarborgd”

De topman van de SLM zegt verder: “Voor onze passagiers is een aantal zaken belangrijk zoals wordt er op tijd gevlogen, is de service goed en is de prijs concurrerend? Met dit vliegtuig zijn wij in staat om hetgeen onze passagiers belangrijk vinden, te waarborgen. Het vliegtuig verkeert in goede staat en zal voor passagiersvervoer worden gebruikt, met de excellente SLM in-flight service, die veel van onze klanten het afgelopen jaar gemist hebben.” 

Dry-lease en wet-lease

Een dry-leaseovereenkomst is een leaseovereenkomst tussen twee luchtvaartmaatschappijen waarbij de ene maatschappij (de lessor) tegen betaling een vliegtuig ter beschikking stelt aan een andere maatschappij (de lessee). Het vliegtuig krijgt dan de registratie van de lessee.

In tegenstelling tot een wet-leaseovereenkomst wordt bij een dry-leaseovereenkomst alleen een vliegtuig ter beschikking gesteld. Bij een wet-leaseovereenkomst worden ook andere zaken ter beschikking gesteld, zoals de bemanning, het onderhoud en de verzekering. Een dry-leaseovereenkomst wordt meestal voor een periode van meer dan twee jaar afgesloten. Voor kortere periodes verkiest men meestal een wet-leaseovereenkomst.

Aankoop eigen toestel…

Op de vraag of op den duur de aankoop van een toestel niet voordeliger zal zijn, dan steeds maar weer vliegtuigen te leasen en andere luchtvaartmaatschappijen voor de SLM op haar routes te laten vliegen, antwoordt De Haan: “Kopen is geen optie voor de SLM.”

“Enorme mijlpaal”

Volgens De Haan, in zijn eerdere bekendmaking, is het contract “een enorme mijlpaal voor de organisatie en een cruciaal onderdeel van ons herstel”. 

Vanwege de penibele financiële situatie was het volgens De Haan “een bijna onmogelijke taak om een miljoen dollars kostend stuk equipment (een vliegtuig) toevertrouwd te krijgen van een lessor”(een leasebedrijf). 

Hij liet ook nog weten, dat voor de route Paramaribo-Amsterdam een “gepast (wide body) vliegtuig is geïdentificeerd”.

PK

error: Kopiëren mag niet!