Situatie verloskundige in Coronie moeilijk

Het was donderdag 5 mei de Internationale Dag van de Vroedvrouw. Op deze bijzondere dag worden verloskundigen herdacht voor het baanbrekend werk dat zij dagelijks verrichten. In verband hiermee heeft Dagblad Suriname gesproken met een verloskundige in het district Coronie 

“Vergeten district”

Verloskundige L. Lynch, die al meer dan tien jaar het beroep in Coronie uitoefent, vertelt haar verhaal aan Dagblad Suriname. Volgens de verloskundige gaat het in haar district niet goed wanneer het aankomt op de gezondheidszorg voor zwangere vrouwen. Als enige verloskundige in het district is het zwaar voor haar om samen met de aanwezige doktoren en andere zorgverleners de zorg aan vrouwen die moeten bevallen te verlenen.

“Het lijkt erop dat Coronie vergeten en achtergelaten wordt door het ministerie van Volksgezondheid”, zegt ze heel treurig. Als verloskundige aangesloten bij de Regionale Gezondheidsdienst werkt ze normaal van 7 uur ’s morgens tot drie uur ’s middags, maar na drie uur gaat haar werk gewoon door tot 7 uur de volgende ochtend, omdat ze dan nog altijd een melding binnen kan krijgen van een spoedgeval. Vol hoop zegt ze, “gelukkig maakt God me sterk genoeg”. Het feit dat ze de enige is die het verloskundig werk verricht, betreurt ze wel.

Geen medicamenten

Behalve het feit, dat de enige verloskundige nu alle druk van het werk op zich moet nemen, komen andere dingen er ook bij kijken. Het is namelijk zo, dat er geen medicatie ter plekke is en er ontbreken ook tal van spullen die heel belangrijk zijn voor het behandelen van vrouwen die dicht bij hun bevalling of zelfs al in de procedure zijn. Vrouwen in een zeer kritische situatie moeten helemaal naar andere districten, zoals Nickerie en Paramaribo, afreizen, om medische hulp te krijgen. Dit kost ze behalve veel geld, ook andere belangrijke dingen. Het belang van het hebben van zo’n aparte ruimte of een eigen ziekenhuis komt duidelijk naar voren. De poli van Coronie beschikt over veel vrije ruimtes, maar het nodige materiaal, zoals bedden en medicamenten, is niet toegankelijk voor personeel in de verloskundige- en verplegende zorg.

Oproep vanuit de kant van de verloskundige

Afsluitend zegt de verloskundige, dat ze heel erg blij is dat de minister Amar Ramadhin toch moeite heeft gedaan om een tweede ambulance ter beschikking te stellen voor het district Coronie. Dit is jammer genoeg niet het enige, dat volgens haar veranderd moet worden. Naar haar mening zou er een ziekenhuis moeten komen. Ze roept de minister van Volksgezondheid op om in te springen en deze vervelende situatie op te lossen.

GW

error: Kopiëren mag niet!