Nederlandse hoge leger-delegatie bezoekt eerste jungletraining

De eerste Nederlandse militaire jungletraining sinds twaalf jaar start op 10 mei. Daartoe komen 120 militairen van de Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers op 9 mei naar Suriname. 

Een delegatie uit Nederland bezoekt 10, 11 en 23 mei de oefening. Deze delegatie wordt geleid door de commandant van de 11 Luchtmobiele Brigade, Brigadegeneraal Cas Schreurs. Uitgenodigd zijn ook onder andere president Chandrikapersad Santokhi, minister van Defensie Krishna Mathoera en waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen. Ook de Nederlandse ambassadeur in Suriname, Henk van der Zwan, zal aanwezig zijn. 

  • 11 Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare lichte infanteriegevechtseenheid. De brigade is binnen 7 tot 20 dagen wereldwijd inzetbaar voor de verdediging van eigen gebied, bondgenoten, bescherming van de internationale rechtsorde, rampenbestrijding en humanitaire hulp, zo meldt het Nederlandse ministerie van Defensie op haar website.

Baileybrug

De Nederlandse delegatie geeft 10 mei ’s morgens het officiële startsein van de oefening tijdens een ceremonie in de Ayoko kazerne. Later in de middag wordt een krans gelegd bij het Koreaans oorlogsmonument in Paramaribo. De militaire bezoekers gaan daarna terug het regenwoud in om bij hun troepen te overnachten. De volgende dag worden een door Nederlandse militairen gebouwde baileybrug en andere uitrustingsstukken ceremonieel overhandigd aan Suriname. 

De Ayoko kazerne is de uitvalsbasis voor de jungletraining. De training zelf vindt plaats in de bossen rondom het kamp en de Saramaccarivier en duurt zo’n zes weken. Eind juni vertrekken de militairen weer naar Nederland.

Ruim 100 Nederlandse en 50 Surinaamse militairen zijn momenteel al druk bezig met het voorbereiden van de training. Zij verzorgen de organisatie, logistiek en geneeskundige verzorging van de deelnemers. Militairen van de genie verrichten opknapwerkzaamheden in het kamp en in de omgeving. Zo hebben ze onder andere legeringsgebouwen en een school opgeknapt. Ook wordt er een stalen baileybrug gebouwd om de toegang tot de nabij het kamp gelegen Colakreek te verbeteren.

De training wordt gegeven door twintig Nederlandse instructeurs, ondersteund door Surinaamse collega jungle-experts. Naast basisvaardigheden zoals overleven en navigeren, is het hoofddoel van de training het uitvoeren van militaire operaties in junglegebied.

Vanwege de zware klimatologische omstandigheden behoren militaire operaties in de jungle tot de meest lastige ter wereld.

Beelden jungletraining in 2010:

error: Kopiëren mag niet!