Kwartaalinflatie bouwprijzen 6,8%

De gemiddelde prijzen in de bouw zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,8% gestegen. In vergelijking met het eerste kwartaal van het vorig jaar 2021 zijn de prijzen in de bouw met 63,9%  gestegen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek over de Bouwprijsindex (BPI).

Het BPI is een maat voor gemiddelde verandering in een vast pakket van goederen en diensten voor bouwwerkzaamheden betreffende huizenbouw, utiliteitsbouw en civieltechnische werken. Er zitten 107 items, verdeeld over 16 hoofdgroepen, in het BPI pakket en prijsopnames worden verricht in Paramaribo en Wanica, bij circa 50 meetpunten. 

Uit het Bouwprijsindex die het Statistieksbureau hanteert valt te halen dat staal- en betonwerken, metsel- en stortingswerken ruim 25% uitmaken van de totale bouwkosten, gevolgd door bestratingswerken met 13,35%. De grootste kostenpost bij bouw is nog altijd die voor arbeid met ruim 40%.

Eigen woning een onmogelijkheid

Uit gesprekken met individuele bouwaannemers concludeert Dagblad Suriname, dat de kosten in de bouw uitgaande van 2015 als basisjaar zeker 5 keer hoger zijn geworden. Voor de gemiddelde burger behoort het bouwen van een eigen woning al lang niet meer tot hun mogelijkheden. Cijfers van 5 jaar geleden geven aan, dat er meer dan 60.000 woningzoekenden zijn. Dit aantal zal nu wel veel hoger liggen. 

De prijs van een huurwoning is tegenwoordig zonder overdrijving bijna een heel salaris van een gemiddelde burger. De bouwkosten van een woning liggen thans tussen de US$ 300 en US$ 600 per vierkante meter. Een kleine woning van 70 vierkante meter kost al gauw minimaal US$ 20.000. Dan wordt er dan nog niet gesproken over het hebben van een stukje bouwperceel. 

SS   

error: Kopiëren mag niet!