“Koken zonder een kookboek, maar op een moderne manier”

Een boek gebruiken voor ingrediënten of stappen om een gerecht te bereiden zijn voor enkele kleine ondernemers die zich bezighouden met koken en bakken ouderwets. Een boek bij de hand hebben is ouderwets, nu alles online wordt gedaan.

Mario, die gerechten op bestelling maakt, geeft aan dat je nu alles kan vinden op het internet met een laptop of smartphone. “In de meeste  gevallen word je opgevoed met enkele recepten. De ingrediënten kan jij zelf variëren zolang je goed erin bent en er iets bij wil. Door de tijd heen heeft het velen geïnteresseerd. Vroeger zag je oma of mama vaak in de keuken. Door vaak genoeg een handje te helpen komt die nieuwsgierigheid om meer te doen. Zo zijn velen net als ik gestart met koken. Je hoort dat een vijftienjarige ook bestellingen aanneemt van warme maaltijden in haar vrije tijd of een jongen van negen jaar gebakjes of een taart op bestelling neemt. Dus door de tijd zie je wel dat men nog  geïnteresseerd raakt. Een kookboek kopen kan je niet echt, die zijn prijzig. Nu zie je alles gratis online en je kan zelf verschillende gerechten maken. Ik heb toevallig nog een kookboek van mijn overgrootmoeder, maar die gebruik ik helemaal niet. A anoe en a koni de in a ede. Alles is al sedert jongs af in mijn hoofd ingeprent.”

Davelda geeft aan, dat zij ook geen kookboek gebruikt. De meeste volwassenen zijn ervaren en proberen te variëren. Zo ontdek je eigen smaken of enkele recepten zelfs. “Mijn oma in de keuken helpen, heeft mij geïnspireerd om meer te leren. Alleen de manier waarop zij haar gerechten aan het maken was en voorbereidingen trof gaf je een goed gevoel. Nu is alles wel sneller dankzij de technologie, maar die liefde en passie is er nog.”

Jamy zegt, dat zij door haar moeder werd geïnspireerd om te koken. “Ik heb wel dagen waarop ik een online recept gebruik, maar ik hoef niet zelf in het bezit te zijn van een kookboek. Zolang je online gaat en gebruik maakt van een recept, maak je gebruik van een kookboek. Vandaar dat velen de gemakkelijke weg zoeken. Het is ook moeilijk sommige recepten te vinden of een kookboek te vinden met verschillende recepten. De standaard dingen zijn bami, nasi, soato, heriheri, soepsoorten, roti en nog andere dagelijkse dingen, vind je in elk kookboek.”

“Ook de recepten van de standaard gebakjes waaronder kroket, loempia’s, bara, suikerbol of oliebol zijn te vinden, maar iets heel aparts vindtje niet gemakkelijk. Als je iets wilt opstarten, vind je alle mogelijkheden zolang je inzet en geloof er zijn. Ik maak samen gerechten op bestelling met mijn moeder, omdat het de hobby van ons beide is en als je aan je hobby kunt verdienen. komt het helemaal goed uit. In deze moeilijke tijd zijn alle centjes nodig.”

TM

error: Kopiëren mag niet!