Nieuwe vorm van moreel verval in Suriname

Recentelijk hebben veel kleine- en grote ondernemers in Suriname te kampen gehad met mensen die ergens gebruikmaken van diensten, die geleverd worden, maar waarvoor dan niet wordt afgerekend.

Invloed van social media

De invloed van social media is heel groot in de wereld, dus ook in Suriname. Mensen gebruiken social media voor het gemakkelijk bereiken van vrienden en kennissen op een efficiënte manier.

Heel wat ondernemers gebruiken ook social media, maar vooral om hun producten en diensten onder de aandacht te brengen van de gemeenschap of om aandacht te vragen van de samenleving voor een bepaald probleem. 

Het gebeurt nogal eens dat mensen bijvoorbeeld ergens in een restaurant iets eten en vervolgens verdwijnen zonder de rekening te voldoen. genoeg 

Dit valt natuurlijk niet in goede aarde bij ondernemers. Sommigen gaan vervolgens naar bijvoorbeeld social media om daar met het nodige bewijsmateriaal, zoals foto’s van niet-betalende gasten, de niet-betalers op te sporen.  

Het recht van privacy

Maar, ook mensen die niet voldoen aan hun betalingsverplichtingen worden nog steeds beschermd door alle nationale en internationale wetgeving als het aankomt op hun privacy.

“Wat de ondernemers aan de andere kant verkeerd snappen is niet, omdat je benadeeld wordt, dat je dan vervolgens de andere partij ook gaat benadelen en vooral hun reputatie gaat verpesten, door ze via social media min of meer bekend te maken”, zegt een juriste, die graag anoniem wenst te blijven.

De juiste stappen duren aldus haar soms veels te lang, maar die zijn wel nog steeds de meest gangbare manier om een oplossing te krijgen voor zo’n probleem. “Een oplossing krijgen door middel van een wereldwijd social media platform is leuk, maar het imago van de desbetreffende persoon blijft wel voor altijd beschadigd en deze mensen kunnen zich op hun beurt net als de ondernemers, ook beschermen met de nodige juridische stappen.”

Marleen (35), bedrijfsjuriste, zegt dat ze als juriste het nimmer zou aanraden om zulke stappen te zetten. Ze vraagt zich af of de mensen zich wel juridisch laten informeren alvorens stappen te ondernemen. “Het is altijd goed als je jouw verdiende geld hebt en dan aan de andere kant gevrijwaard bent van alle andere juridische stappen die jou zouden kunnen achtervolgen”, zegt ze glimlachend. Ze voegt eraan toe, dat de economische situatie het ook veel erger maakt, want men wil namelijk wel graag wat duur eten, maar de financiën daarvoor hebben ze niet. “En dan krijgt je dit”, zegt ze zuchtend.

Rosemarie (26), die serveerster is bij een bekend restaurant, zegt dat ze vaak heeft meegemaakt dat er mensen zijn die bijvoorbeeld hun tas met daarin de portemonnee thuis hebben laten liggen, maar ondertussen wel lekker hebben gegeten. In zulke gevallen worden er aldus haar duidelijke afspraken gemaakt en er wordt dan samen met de persoon gekeken hoe een en ander kan worden opgelost. Voor haar heeft het posten van zo’n gevoelig onderwerp op social media ook een slecht imago voor het  bedrijf zelf.

De 24-jarige Rivaldo zegt, dat dit alles hem echt even laat denken over wat er allemaal aan de hand is met de morele en fatsoenlijke meerwaarde onder Surinamers. “Niemand hoeft je nu te vertellen dat het onethisch is”, zegt hij verbaasd. 

Het probleem blijft wel altijd op het bord van zo’n ondernemer, omdat de mogelijke oplossing van een niet-betalingsprobleem echt op zich laat wachten. De oplossingsmodellen moeten natuurlijk ook nimmer in botsing komen met het geldende rechtssysteem.

GW

error: Kopiëren mag niet!