Mones van Action Nieuws Suriname in vrijheid gesteld

Mones Nazarali, de man achter de Facebookpagina Action Nieuws Suriname, is donderdag 5 mei in vrijheid gesteld. Het Openbaar Ministerie zag waarschijnlijk geen gronden meer om hem langer vast te houden.

Nazarali werd dinsdag, de Internationale Dag van de Persvrijheid, nadat hij zich had gemeld bij de politie te Nieuw Nickerie, aangehouden en in verzekering gesteld. De journalist wordt ervan verdacht de regiocommandant van West commissaris Hemantkoemar Sardjoe en gewestelijke politiecommandant hoofdinspecteur Daphne Lieveld te hebben beledigd. Ook zou sprake zijn van valselijke verdenking, lasterlijke aanklacht en verstoring van de openbare orde. 

Mones Nazarali, vooral bekend onder zijn voornaam, stak onlangs zijn verontwaardiging niet onder stoelen en banken toen vijf vissers, die een paar emmertjes tilapia in het Bigi Pan-gebied hadden gevangen, een boete van SRD 120.000 moesten betalen. In verhouding met andere delicten en daaraan gekoppelde boetes was het uiteraard een exorbitant hoge boete en Mones stond niet alleen in zijn kritiek. Het leidde al snel tot opmerkingen, dat regiocommandant Sardjoe een diender is die met twee maten meet. 

Het optreden van de politie tegen de vissers was voor Mones ook aanleiding om op een moment demonstratief voor het politiebureau te Nieuw-Nickerie te gaan staan met een tilapia in een van zijn handen. Hij wilde een onderhoud over de tilapia-kwestie met de politie, maar de regiocommandant weigerde Mones te ontvangen. Deze attitude van Sardjoe viel uiteraard ook niet in goede aarde bij Mones, die niets anders wilde doen dan als mediawerker de samenleving op de hem bekende wijze te informeren over de vis-kwestie.

Mones zou ook hebben gezegd, dat Sardjoe en Lieveld bij aan aantal supermarkten gratis hun boodschappen zouden mogen doen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag besloten de gedreven mediawerker in vrijheid te stellen. Wat de gronden zijn geweest om Mones in vrijheid te stellen is vooralsnog niet bekend.

Velen in de samenleving hebben zich de afgelopen dagen zeer kritisch uitgelaten over de arrestatie van Mones. Zijn aanhouding werd niet begrepen. Buitenproportioneel was een veel gehoord woord alsook ‘machtsmisbruik’. Weinigen begrijpen waarom Mones achter slot en grendel moest verdwijnen, omdat hij zich kritisch had uitgelaten over onder andere twee hoge politieambtenaren. Smaad, laster en belediging werden hem onder meer voor de voeten geworpen. Maar, of je daarvoor iemand als Mones moest aanhouden en zo’n twee dagen moest vasthouden, dat vragen veel mensen zich af.

Op dit moment is onduidelijk hoe de gezondheidstoestand van Mones Nazarali is. Hij zal ongetwijfeld spoedig van zich laten horen via zijn Action Nieuws.

PK

error: Kopiëren mag niet!