SVJ: “Persvrijheid en vrije meningsuiting ernstig aangetast door arrestatie Mones Nazarali”

SVJ eist onmiddellijke vrijlating van Nazarali

In een woensdag 4 mei uitgebrachte verklaring, stelt de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) bij monde van haar voorzitster Vishmohanie Thomas, dat zij dinsdag, op de Internationale Dag van de Persvrijheid, is opgeschrikt door de arrestatie van de journalist Mones Nazarali van Action Nieuws Suriname. “Door zijn aanhouding zijn de vrije meningsuiting en de persvrijheid ernstig aangetast.” 

De journalist heeft, zoals het gangbaar is in een rechtsstaat, aldus de SVJ, gebruikgemaakt van zijn grondrecht om een geval, waarvan hij het vermoeden heeft dat er “mogelijk onrecht, willekeur en corruptie” plaatsvindt, publiekelijk te bespreken. Met het optreden van de politie wordt volgens de journalistenvereniging het accent verlegd naar belediging, smaad en laster van politiefunctionarissen.

Nazarali is volgens de SVJ ingesloten op basis van zogenoemde muilkorfwetten. Geen rechter is erbij betrokken geweest. De journalistenvereniging stelt zelfs dat nu machtsmiddelen zijn ingezet die het recht op vrije meningsuiting en de persvrijheid “ernstig in gevaar” brengen. “Onacceptabel”, aldus de SVJ.

De SVJ benadrukt ten overvloede in haar verklaring, dat koloniale muilkorfwetten niet thuishoren in een gezonde democratische samenleving. “Deze verouderde koloniale artikelen in het Wetboek van Strafrecht zijn gemaakt om overheden, machtsinstanties en personen te beschermen. Zij verstommen het publieke debat, snoeren critici de mond en zorgen voor een angstcultuur in de samenleving.”

De SVJ schrijft verder, dat zij niet slechts is opgeschrikt en ontstemd is, maar vindt het “beschamend dat juist onder de huidige regering Suriname een ongekende val van 33 plekken heeft gemaakt op de World Press Freedom Index 2022 (van de non-gouvernementele organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen). Hiermee is het gezicht van Suriname internationaal geschonden”. De muilkorfwetten dienen zo snel mogelijk te worden geschrapt uit de wetgeving, stelt de SVJ.

De SVJ eindigt haar verklaring met de woorden: “De journalistenorganisatie is het aan zichzelf én de samenleving verplicht te eisen dat journalist Mones Nazarali per direct in vrijheid wordt gesteld en er een onafhankelijk justitieel onderzoek komt naar het voorval in Nickerie.”

error: Kopiëren mag niet!