Leiding en bond brandweer op bezoek bij president Santokhi

De leiding en het bondsbestuur van het Korps Brandweer Suriname hebben woensdag 4 mei een bezoek gebracht aan president Chandrikapersad Santokhi in het kader van de Internationale Dag van de Brandweer die dag. Op het Kabinet van de President heeft een regeringsdelegatie onder leiding van het staatshoofd zich samen met minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, de korpsleiding en het bondsbestuur gebogen over kwesties die spelen binnen het brandweerkorps.

De bond onder leiding van Wendell Oosterwolde, brandweercommandant Radjen Jakhari en de ministeriële commissie die onderhandelingen voert met bonden bij het ministerie van Justitie en Politie zijn ingegaan op brandende vraagstukken. 

Kazerne Nieuw-Nickerie

Zo werd aandacht gevraagd voor het afbouwen en opleveren van het multifunctioneel centrum te Moengo, de aanschaf van blusvoertuigen en de renovatie van kazernes. Ook is dringende aandacht van de regering gevraagd voor de kazerne te Nieuw-Nickerie. Het gebouw is reeds afgeschreven en het personeel ziet graag een spoedige aanpak. 

Minister Amoksi zei bekend te zijn met de uitdagingen van de brandweer in Nieuw Nickerie. Het is volgens de bewindsman een groot verlangen van de brandweer Nickerie om te beschikken over een nieuwe kazerne. De bewindsman zal proberen middelen uit de begroting hiervoor vrij te maken. “We zullen teruggaan naar de begroting en kijken waar we kunnen schuiven”, zegt hij. 

Andere zaken die stagnerend werken in het functioneren van het korps betreffen onder meer de detachering van brandweerpersoneel naar Albina. Er is namelijk behoefte aan een doorgangshuis, waar de korpsleden kunnen vertoeven tijdens hun detachering in het oosten.

De minister stelde het korps gerust door te stellen, dat er reeds overeenstemming is bereikt met de minister van Financiën en Planning voor wat betreft de aanschaf van voertuigen. Hiervoor is een inventarisatie gemaakt en de zaak ligt nu op het bord van de regering. Minister Amoksi wil ook samen met de brandweer kijken naar modellen, waardoor het korps ook medische hulp kan verlenen. 

Olie- en gascalamiteiten

Ook moet de brandweer voorbereid zijn op calamiteiten op het gebied van olie en gas. “De brandweer zal zich moeten specialiseren op het uitbreken van brand op olieplatforms.” 

De bewindsman merkte verder op, dat na het laatste gesprek met de bond de nachtdienstpremie is opgetrokken. Er is ook overleg geweest met de andere bonden binnen Justitie en Politie. Na gestructureerd overleg zullen zij de specifieke toelagen moeten presenteren aan hun leden.

error: Kopiëren mag niet!