Mogelijke samenwerking met “securitybedrijf” TRON Limited

OM in VS verdenkt oprichter TRON van diverse strafbare feiten

Een delegatie van het bedrijf TRON Limited heeft donderdag 28 april een voorstel gedeponeerd bij president Chandrikapersad Santokhi om het beveiligingssysteem van het bedrijf in Suriname te introduceren. TRON Limited is een bedrijf dat zich bezighoudt met het produceren van softwareprogramma’s die een bijdrage leveren aan cyberspace en internettransacties. 

De TRON-delegatie werd vergezeld door de VHP-Assembleeleden Wang Chuanrui en Asiskumar Gajadien en de ‘General Manager van Latijns-Amerika’ Zyanya Bejarano, aldus de Communicatie Dienst Suriname, CDS, in een persbericht.

De structuren om de basis te leggen voor de nieuwe stakeholder TRON Limited zijn door president Santokhi aangewezen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Het ministerie zal ruimte creëren voor de stakeholder om in Suriname te opereren. Aangezien er vertrouwen is in Suriname voor investering, zal deze nieuwe technologie binnen de regio gepromoot worden. De delegatie van TRON Limited zal door de Caricom-zone reizen om de Blockchain-technologie te promoten en de mogelijkheden voor investeren te bekijken. 

Blockchain

Blockchain is een systeem voor het vastleggen van informatie op een manier die het moeilijk of onmogelijk maakt om het systeem te veranderen, te hacken of te bedreigen. “Gezien de technologie aan het veranderen is, moeten wij niet blijven slapen als land”, gaf parlementariër Asiskumar Gajadien aan. Volgens de bewindsman zal Suriname in de toekomst zeker moeten investeren in deze technologie gezien deze snel aan het ontwikkelen is. 

Het initiatief van TRON Limited zal voortgezet worden door het ministerie van BIBIS. Uit het CDS-artikel wordt niet duidelijk of Suriname daadwerkelijk in zee gaat met ‘TRON Limited’.

De delegatie is vrijdag 29 april uit Suriname vertrokken en kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking met Suriname, zo bericht de Communicatie Dienst Suriname, CDS.

Wie of wat is TRON?

Het CDS-bericht vermeldt nauwelijks iets over het bedrijf TRON Limited. Een rondje Googelen naar ‘TRON Limited’ levert niets op, slechts bij ‘TRON’ slaat Google aan en beland je op de website tron.network. Maar, daaruit wordt de bezoeker ook weinig wijs, alleen dat het bedrijf actief is in de schimmige wereld van bitcoin en ‘blockchain-technologie’. Op de website is geen contactadres te vinden, slechts drie e-mailadressen. Waar het bedrijf zijn zetel heeft, wordt uit de website niet duidelijk. De redactie van Dagblad Suriname heeft getracht om via die e-mailadressen in contact te komen met TRON, maar reacties zijn uitgebleven.

Strafrechtelijk onderzoek in VS naar oprichter van TRON (Limited)

Maar, de nieuwswebsite The Verge bericht op 9 maart dit jaar uitgebreid over de man achter TRON (Limited), de Chinese millionair Justin Sun, en dat schetst een beeld van een “controversieel” persoon (https://www.theverge.com/c/22947663/justin-sun-tron-cryptocurrency-poloniex). Dat onderzoeksartikel bericht onder andere: “(…) Sun ontving zijn verblijfsvergunning voor Malta en in 2020 werd zijn Maltese bedrijf Tron Limited opgeheven.(…)” Het bedrijf waarvan een delegatie op bezoek zou zijn geweest in Suriname…. 

Volgens The Verge is Sun “altijd een controversieel figuur geweest in crypto”. The Verge publiceerde op 29 september 2020 een eerste uitgebreid onderzoeksartikel over Justin Sun.

Inmiddels heeft het handelen van Sun in de crypto-wereld de aandacht getrokken van de Amerikaanse justitiële autoriteiten. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie verdenkt Sun onder andere van overboekingsfraude, samenzwering of opzet om overboekingsfraude te plegen, oplichting, witwassen van geld, het uitgeven van de buit van een criminele onderneming, het niet registreren van een waardepapier en liegen erover, medeplichtigheid aan een misdaad en samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen. Het Parket van het Zuidelijke District van New York, dat normaal gesproken financiële criminaliteit op Wall Street behandelt, is op zoek naar strafrechtelijk bewijs tegen Justin Sun. Het onderzoek wordt geleid door de FBI. Sun heeft al een eersteklas witteboorden-advocaat ingeschakeld, genaamd Telemachus Kasulis, aldus The Verge. Uit het uitgebreide artikel wordt een ding duidelijk: rond de oprichter van TRON hangt een waas van allerlei schimmige constructies wereldwijd in de wereld van cryptocurrency.

De naam van de Mexicaanse Zyanya Bejarano duikt op als ‘General Manager LATAM’ bij het in São Paulo (Brazilië) gevestigde bedrijf Instructure. Daar is ze inmiddels twee jaar werkzaam. Op haar LinkedIn-pagina schrijft zij, dat zij nieuwe bedrijven heeft ontwikkeld in meer dan 25 landen in Europa, Azië en de Amerika’s en dat ze de afgelopen 10 jaren in de VS, Mexico, Hong Kong en Peru heeft gewoond.  

TRON vermeldt dit over het bedrijf op haar website:

‘TRON is toegewijd aan het versnellen van de decentralisatie van internet via blockchain-technologie en gedecentraliseerde applicaties (DApps), zo meldt het bedrijf over zichzelf op zijn website tron.network. Opgericht in september 2017 door H.E. Justin Sun, heeft het TRON-netwerk indrukwekkende prestaties geleverd sinds de lancering van MainNet in mei 2018. Juli 2018 markeerde ook de overname en de ecosysteemintegratie van BitTorrent, een pionier in gedecentraliseerde diensten met bijna 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Het TRON-netwerk heeft de afgelopen jaren ongelooflijke grip gekregen, met meer dan 89 miljoen gebruikers op de blockchain en meer dan 3,1 miljard transacties. Bovendien herbergt TRON het grootste circulerende aanbod van stablecoins over de hele wereld, waarbij USDT op Ethereum in april 2021 werd ingehaald. Het TRON-netwerk voltooide de volledige decentralisatie in december 2021 en is nu een puur door de gemeenschap bestuurde DAO.’

Hopelijk heeft de regering, na het HPSG-debacle, nu haar huiswerk van tevoren wat beter gedaan en is onderzoek gedaan naar het bedrijf TRON Limited, alvorens handtekeningen ergens onder geplaatst worden.

PK

error: Kopiëren mag niet!