Vereniging van Medisch Analisten vraagt aandacht voor ‘Lab Week’

Medisch laboratorium professionals zijn een essentiële schakel in de gezondheidszorg. Zij voeren laboratoriumanalyses uit en verstrekken de resultaten aan artsen. Deze resultaten helpen bij de diagnose en behandeling van patiënten, evenals bij het bewaken of voorkomen van ziekten (handhaving van de gezondheid). Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde biomedische instrumenten en technologie, computers, en handmatige methoden om bloed en andere lichaamsvloeistoffen te analyseren. Laboratoriumonderzoek omvat disciplines als onder andere klinische chemie, hematologie, immunologie, immunohematologie, microbiologie en moleculaire diagnostiek.

Laboratorium professionals genereren nauwkeurige resultaten die nodig zijn om onder andere kanker, hartaanvallen, diabetes, infectieuze mononucleosis, identificatie van bacteriën of virussen die infecties veroorzaken te identificeren. Ook alcohol en drugstesten worden door laboratorium professionals gedaan. Daarnaast bewaken zij de kwaliteit van de resultaten en plegen overleg met andere actoren binnen de zorg. Het laboratorium doet ook uit zichzelf additionele testen bij sterk afwijkende resultaten om tijd te winnen en om de aanvrager een beter beeld te geven van wat de patiënt scheelt.

De Medisch laboratorium professionals Week (afgekort Lab Week) vindt elk jaar plaats in de laatste volle week van april. Lab week, die zijn oorsprong vond in 1975, biedt een kans om het publieke bewustzijn, begrip en waardering voor laboratoriumprofessionals te vergroten.

Dit jaar wordt de 47e editie van deze week gevierd en laboratoriumprofessionals worden geprezen voor hun waardevolle bijdrage welke rechtstreeks van invloed is op de volksgezondheid. Het thema van Lab Week 2022 is “Giving the Gift of Health” (het geschenk van gezondheid geven). Dit jaar wordt de diversiteit onder laboratoriumprofessionals gevierd die gezondheid als cadeau geven door de volksgezondheid en patiëntenzorg te verbeteren, innovatie te stimuleren en gezondheidsgelijkheid te bevorderen.

Ook in Suriname wordt deze week al enkele jaren gevierd. Rekening houdend met Covid-19 is ervoor gekozen om nog niet in grote getallen bij elkaar te komen dit jaar. De verschillende laboratoria vieren binnenshuis op hun eigen manier deze week.

TikTok Challenge labs

Vanuit de Vereniging van Medisch Analisten in Suriname (VMAS) is er wel een TikTok Challenge aangekondigd waarbij de verschillende labs op een leuke manier een beetje kunnen laten zien wat er op het lab gebeurt. Het lab welke de meeste likes en shares krijgt wint dan een prijs. Er zijn al een aantal fimpjes ingestuurd door de verschillende labs en die worden flink bekeken, geliked en geshared.

Het bestuur van de VMAS wenst alle laboratorium professionals een fijne Lab Week toe.

error: Kopiëren mag niet!