Veiligheid belangrijk aspect binnen arbeidssector in Suriname

In verband met de Internationale Dag voor Veiligheid op de Werkvloer,  elk jaar op 28 april, heeft een aannemer die zich dagelijks bezighoudt met jongens die als timmerlieden hun geld verdienen, een interview afgestaan aan de redactie van Dagblad Suriname. 

Bouwen sedert je vijftiende jaar

Voor velen zou het lijken op een verhaal, maar veel jongemannen zijn al sedert hun vijftiende jaar bezig in de bouwsector. Ze verrichten allerlei werkzaamheden op bouwobjecten. Het kan een licht werk zijn, zoals het vasttimmeren van een plank, maar ook het sjouwen van stenen, om het natuurlijk makkelijker te maken voor de andere jongens die bezig zijn de stenen te metselen in een gebouw.

De aannemer, van wie de naam bekend is bij de redactie van Dagblad Suriname, zegt dat hij geen kantoor heeft net als veel andere aannemers. Hij heeft veel goede vrienden en samen hebben ze een groep gevormd van flinke jongens die grote bouwwerkzaamheden verrichten. Het gaat bij de groep erom, dat ze het werk naar behoren verrichten. De jongens hebben veel ervaring en kennis als het gaat om hun werk. De aannemer zelf is docent op een der technische scholen, terwijl de jongens allemaal zijn studenten zijn geweest.

Hoe veilig is veilig? 

Het economische systeem in het land laat het over aan mensen om hun eigen boontjes te doppen. “Vaak staan de jongens ook niet er bij stil welke gevaren er zitten binnen een bepaald beroep”, aldus de aannemer. “De jongens willen eerlijk aan hun geld komen”, zegt hij. Ongelukken gebeuren wel eens en dat is, omdat je een mens bent, maar aldus de ondernemer niet omdat je een bepaald beroep hebt. Zo geeft hij aan, dat je zelfs door achter je bureautafel te zitten een ongeluk kunt krijgen. Verder zegt hij, dat hij bijna 35 dienstjaren heeft gewerkt in het onderwijs en dat hij ook daar ongelukken heeft meegemaakt. Hij attendeert de jongens wel zeker erop dat ze zich beschermen en vooral de nodige voorbereidingen treffen alvorens ze aan het werk komen.

Op de vraag of de arbeiders zich beschermen met bijvoorbeeld een veiligheidshelm of een veilige steiger, kon de aannemer geen adequaat antwoord geven. Hij zegt slechts dat zijn jongens hun werkzaamheden  kennen “en allemaal genieten van gezondheidsvoorzieningen”.

De redactie van Dagblad Suriname heeft geprobeerd een reactie te krijgen van de Arbeidsinspectie. Helaas had de dienstdoende inspecteur vanwege zijn drukke werkschema geen tijd om de redactie te woord te staan.

GW

error: Kopiëren mag niet!