President Santokhi en minister Ramdin wonen virtuele Caricom staatshoofden vergadering bij

In het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) werd vrijdag een virtuele zoom staatshoofden vergadering bijgewoond door president Chandrikapersad Santokhi en minister Albert Ramdin van BIBIS. De Caricom regeringsleiders en premiers hebben via de videoconferentie vergaderd met de vicepresident van de VS, Kamala Harris. Deze vergadering was bedoeld om een aantal zaken te bespreken inzake de relatie tussen de VS en de Caricom regio. 

Gelet op het feit, dat veel Amerikanen banden hebben met de Caribische landen, is het noodzakelijk dat de relatie tussen de VS en het Caraïbisch gebied versterkt wordt. Gemeenschappelijke uitdagingen zoals het economisch herstel van de ontwikkelingslanden, veiligheid en klimaatverandering stonden hoog op de agenda. De regeringsleiders hebben zich gebogen over verschillende zaken, waaronder Covid-19 en hoe gezamenlijk gewerkt kan worden aan economisch herstel dat belangrijk is voor alle Caricom landen.

Daarnaast werd ook gesproken over de samenwerking op het gebied van veiligheid, waarbij strakkere maatregelen getroffen zullen worden op drugshandel- en money launderingactiviteiten. De staatshoofden stonden ook stil bij de effecten en verdere aanpak van klimaatverandering en samenwerking op het gebied van energie besteding en opwekking. In dit opzicht heeft de president de nadruk gelegd op het feit, dat Suriname een aankomend olieproducent is. 

Er is uiteindelijk een lijst opgemaakt van alle zaken waarmee de VS het Caribisch gebied zou kunnen helpen. Welke zaken dat zijn, vermeldt de Communicatie Dienst Suriname niet in haar zaterdag uitgebracht persbericht.

De bedoeling is dat deze bijeenkomst elk jaar gepland wordt in het Caraïbisch gebied of in de Verenigde Staten. Een ander belangrijk aspect is dat deze vergadering een voorloper was van de voorbereiding op de summit of the America’s die op 8, 9 en 10 juni in Los Angeles, VS, gehouden zal worden door president Joe Biden. Dit is een belangrijke ontmoeting waar initiatieven genomen zullen worden over de cruciale onderwerpen klimaatverandering, energie, economische heropbouw en veiligheid. 

Tijdens de zoom-vergadering zijn de kwesties van financiële vraagstukken in de landen ook aan de orde gekomen.

Minister Ramdin: “Er zijn financiële middelen ter beschikking gesteld, vooral op het gebied van veiligheid, trainen van personeel en het upgraden van bepaalde systemen.” Volgens hem gaat het niet altijd om geld dat eruit gehaald moet worden, maar in de meeste gevallen gaat het om regelgeving inzake financieel verkeer. Op dat gebied ziet hij veel mogelijkheden voor ontwikkelingen van de Caribische staten. Tot slot is gesproken over steun tijdens natuurrampen en de voorbereiding daarop.

error: Kopiëren mag niet!