Politie verbrandt 36.8 kilo cocaïne te Kraka

De afdeling Narcotica Brigade van de politie heeft zaterdag 30 april onder leiding van een Officier van Justitie te Kraka in het district Para een partij drugs verbrand.

Het ging om drugs die in de periode van zaterdag 1 januari 2022 tot en met woensdag 27 april 2022 in beslag zijn genomen.

Verbrand werden 36.8 kilogram cocaïne in vaste vorm, 5.250 milliliter vloeibare cocaïne, 12 kilogram marihuana, 5.5 kilogram hasj, 2.506 stuks Xtc-pillen en 958.27 gram Metham (Sukru) die door de Narcotica Brigade op verschillende locaties in beslag zijn genomen.

Autobanden 

Overigens geschiedt het verbranden met inbeslaggenomen drugs en andere producten door de politie nog steeds met behulp van autobanden. Bij de verbranding komen dan stoffen vrij zoals benzeen, benzapyreen en butadieen die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu.

Benzeen is een kankerverwekkende stof die leukemie veroorzaakt. Het blijft overigens niet bij die giftige gassen. Bij verbranding komen ook fijne stofdeeltjes vrij waaraan andere schadelijke stoffen kunnen kleven. Die kunnen zich dan diep in de longen nestelen, zo liet onder andere de Belgische toxicoloog Jan Tytgat, verbonden aan de Katholieke Universiteit van Leuven, al in december 2014 weten in een artikel in de krant Het Belang van Limburg.

Het Korps Politie Suriname is de afgelopen jaren vaak gewezen op de schadelijkheid van het verbranden van autobanden wanneer drugs en andere producten die in beslag zijn genomen moeten worden vernietigd middels verbranding. Ondanks alle waarschuwingen over de schadelijkheid voor het milieu en de volksgezondheid, blijft de politie – mogelijk voor het gemak en vanwege financiële aspecten – autobanden gebruiken en daarmee schade toebrengen aan de bodiversiteit en de volksgezondheid.

PK/KPS

error: Kopiëren mag niet!