Teruggeroepen Kinder Surprise chocolade eieren vernietigd

Winkelier Choi heeft Ferrero Kinder Surprise chocolade eieren afkomstig van een terugroepactie vernietigd. Het gaat om 402 stuks van de Kinder Surprise T3 en 47 stuks van de Kinder Choko Bons White. De vernietiging heeft donderdag plaatsgevonden onder toezicht van de Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), zo meldt het ministerie.

In een aantal landen in Europa was begin april salmonella uitgebroken. Diverse media berichtten zaterdag 9 april over 142 gevallen, onder andere in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het ging vooral om kinderen jonger dan tien jaar. De uitbraak werd snel in verband gebracht met een fabriek in België, Ferrero, waar onder andere de onder jonge kinderen populaire Surprise chocolade eieren worden geproduceerd. 

De Belgische autoriteiten dwongen de fabriek van Ferrero, in de stad Aarle, producent van Kinder-chocolade, te sluiten wegens salmonella. Alle Kinder-producten uit die fabriek moesten uit de Belgische en Nederlandse winkelschappen worden verwijderd.

De uitbraak werd gekenmerkt door een ongewoon hoog percentage kinderen dat in het ziekenhuis terecht kwam. Sommigen hadden ernstige symptomen, zoals bloederige diarree. Uit eerste onderzoeken bleek dat specifieke chocoladeproducten waren geïdentificeerd als waarschijnlijke infectieroute.

BOG niet op de hoogte en reageert traag

Die eieren bleken ook in Suriname verkrijgbaar te zijn. Maar, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) was op vrijdag 8 april nog niet eens op de hoogte van de terugroepacties in diverse Europese landen. De waarnemend-directeur van het BOG, Radjesh Ori, moest dit vrijdag 8 april van de redactie van Dagblad Suriname vernemen, die hem om een reactie had gevraagd.

Van een lokale terugroepactie was dan ook niet direct sprake.

Alleen de winkel Sweetheart in Paramaribo had uit eigen verantwoordelijkheidsgevoel een waarschuwing doen uitgaan via social media. “Wij adviseren een ieder om de Kinder Surprise Eieren van Ferrero weg te doen! Ook wij hebben uit voorzorgsmaatregelen de Kinder surprise eieren uit de collectie gehaald tot we meer informatie hebben van onze leverancier!”, zo liet de winkel weten.

Het ministerie van Volksgezondheid kwam pas in de loop van zondagmiddag 10 april uit met een bericht onder de kop: “Volksgezondheid alarmeert samenleving”, dus dagen nadat er al terugroepacties waren geweest in diverse andere landen en kinderen in Suriname dus Kinder Surprise eieren konden hebben gegeten.

Nu, donderdag 28 april, meldt het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, dat uit onderzoek van de afdeling Consumentenzaken is gebleken, dat de winkels Choi’s en Sweetheart deze Kinder Surprise Chocolade van de fabrikant Ferrero verkopen. 

De winkel Sweetheart zal op een nog te bepalen datum overgaan tot het vernietigen van de teruggeroepen goederen te weten 620 stuks van de Kinder Surprise Eieren, zo meldt het ministerie.

Overigens is niet duidelijke om welke ‘winkels Choi’s’ het gaat.

PK

error: Kopiëren mag niet!