TD beleggingen banken SRD 2,7 miljard, renteopbrengsten SRD 619 miljoen

De algemene banken hebben in de afgelopen 10 maanden bij de wekelijkse Termijn Deposito (TD) veilingen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in totaal voor een bedrag van meer SRD 2,7 miljard belegd. Deze beleggingen in kortlopende TD’s hebben de banken absoluut geen windeieren gelegd. Aan rente hebben ze in 10 maanden tijd een dikke SRD 619 miljoen verdiend.

Afgelopen woensdag is bij de wekelijkse TD veiling een totaal bedrag van SRD 651,6 miljoen “opgehaald”. Aan TD’s met een looptijd van 1 week is een totaal bedrag van SRD 350 miljoen toegewezen. De gewogen gemiddelde toegewezen rente is met 2,7 procentpunten gestegen naar 10%. Aan 3-maandse TD’s is een totaal bedrag van SRD 301,6 miljoen toegewezen. De gewogen gemiddelde toegewezen rente hier is 30,1 %.

De TD veilingen werden vorig jaar begin juli als monetair instrument geïntroduceerd om overtollige liquiditeiten uit het bankensysteem te halen. Hiermee wil de CBvS de vraag naar vreemde valuta beheersbaar houden en daarmee de wisselkoers. Een stijging van de wisselkoers wordt als de belangrijkste boosdoener gezien van de inflatie. Sedert het “vrijlaten” van de wisselkoers eind juni vorig jaar en kort daaropvolgend de wekelijkse TD veilingen is de wisselkoers vrij stabiel gebleven rond de SRD 21 voor de Amerikaanse dollar. 

De jaar op jaar inflatie per eind maart 2022 bedraagt 62,2%. De jaarinflatie voor dit jaar wordt geschat op 25,8%.

Er bestaat veel kritiek op de wekelijkse TD veilingen. Deze concentreert zich rond het feit, dat aan de TD veilingen alleen banken mogen meedoen. Die verdienen blijkens de cijfers aan renteopbrengsten “grof” geld met de beleggingen in kortlopende TD’s. De CBvS heeft ondanks toezeggingen nog steeds de TD veilingen gesloten gehouden voor andere spelers dan de alleen voor de banken.

SS

error: Kopiëren mag niet!