Muntgeld nu te vergelijken met goud

De 22-jarige Xaviera maakt er al jarenlang een gewoonte van om muntjes te sparen. Dit doet ze om verscheidene redenen. Zo wisselt zij het bij haar vaste ondernemer, die dagelijks muntjes nodig heeft. Vandaag de dag blijken al die muntjes te worden vergeleken met de waarde van goud. Xaviera stond erbij stil toen de ondernemer haar muntjes in ontvangst nam en tegen zijn shop-assistent zei: “Kijk ik heb goud gekregen van mijn cliënte”, ze moest echt even glimlachen toen ze dat hoorde.

Ze dacht, kijk hoe de waarde van muntjes zich weerspiegelen in de waarde die goud heeft. 

Heden ten dage is het een fenomeen, het niet hebben van kleingeld. Dit is ook het geval bij veel taxichauffeurs en buschauffeurs, die de laatste tijd amper blijken te beschikken over wisselgeld, dus vooral muntjes. 

Esmeralda die elke dag twee bussen pakt van en naar plaats van bestemming zegt tegen Dagblad Suriname, dat het vaak bij haar is voorgekomen dat ze haar ene Surinaamse dollar en vijftig cent achter moest laten voor de buschauffeur, omdat de chauffeur geen SRD 1.50 terug had voor de door haar betaalde SRD 10 (een ritprijs is immers SRD 8.50). Gedurende een dag laat ze voor beide bussen 3 SRD achter. In een week tijd is dat dus vijftien Surinaamse dollar. In een maand wordt het dus zestig Surinaamse dollar erbij voor alleen het pakken van de bus.

Ze zegt snel erbij, dat ook het nemen van een taxi de laatste tijd problemen met wisselgeld, muntjes, oplevert, omdat zo vaak de taxichauffeur geen wisselgeld heeft. “In sommige gevallen komt het zelfs voor, dat de chauffeurs zichzelf benadelen in het voordeel van de klant.” 

Dit maakt het nog alleen duidelijker, dat de door Xaviera gespaarde munten heel goed gebruikt kunnen worden door de desbetreffende ondernemer.

GW

error: Kopiëren mag niet!