Finabank presenteert goede resultaten over 2021 – SRD 55.2 miljoen nettowinst

In de vrijdag gehouden Algemene Vergadering van Aandeelhouders, heeft Finabank goede resultaten over het jaar 2021. Het vertrouwen van de klanten en de markt in Finabank is verder toegenomen en kwam tot uiting in de verdere groei van het marktaandeel naar 13,5%. De groei is gerealiseerd in het klantenbestand en de kredietportefeuille als resultaat van onze op maat gemaakte dienstverlening en aantrekkelijke productvoorwaarden, zo meldt de bank in een uitgebracht persbericht.

De nettowinst is gestegen met 83,1%, van SRD 30,2 miljoen in 2020 naar SRD 55,2 miljoen in 2021, en het balanstotaal van de bank steeg met 19% van SRD 5,8 miljard in 2020 naar SRD 6,9 miljard in 2021. Met dit resultaat heeft de bank haar positie in de markt verder versterkt en is het marktaandeel vergroot van 12% naar 13,5%.

De totale opbrengsten van de bank zijn gestegen met 35,3% van SRD 352,1 miljoen in 2020 naar SRD 476,4 miljoen in 2021. De opbrengsten zijn gestegen als resultaat van de groei van de bank en als gevolg van het tegengaan van de negatieve effecten van de devaluatie. De kosten van de bank zijn gestegen met 8,7% naar SRD 206 miljoen in 2021, voornamelijk gedreven door de personele kosten en de negatieve effecten van de devaluatie. Het boeken van positieve resultaten was niet vanzelfsprekend in deze uitdagende tijden.

Finabank heeft een solide solvabiliteitsratio van 16% en een uitstekende liquiditeitspositie. De non-performing van 1% is laag, wat ver onder de norm van 5% van de Centrale Bank van Suriname is, en is tevens ook naar internationale normen uitmuntend. Deze sterke resultaten zijn het resultaat van de focus van de bank op een sterke governance structuur, risicomanagement en een deskundig en gedreven team. 

Het jaarverslag is gecertificeerd door de externe accountant volgens de IFRS-standaarden die wereldwijd toegepast worden. De grote uitdaging hierbij was dat Suriname geclassificeerd is als “hyperinflatie” land, vanwege de sterke prijsstijgingen die opgeteld over de afgelopen 3 jaar boven de 100% is. Hierdoor was het noodzakelijk ook IAS29 hyperinflatie accounting toe te passen bij de opmaak van de jaarrekening zodat de negatieve effecten van de prijsstijgingen ook meegenomen zijn in de cijfers voor het scheppen van een reëel beeld.

Het is voor iedereen mogelijk bankrekening te openen

Tijdens de Covid-19 crisis is de bank geconfronteerd met lockdowns waardoor de openingstijden zijn aangepast en maatregelen zijn getroffen om het team en de klanten te beschermen. Ongeveer 80% van het team heeft thuisgewerkt om de klanten van dienst te blijven. De overstap naar een digitale dienstverlening is versneld door introductie van video banking, digitaal sturen van documenten en het maken van digitale en fysieke afspraken via de website. Het is bij Finabank voor iedereen mogelijk om een bankrekening te openen.

error: Kopiëren mag niet!