Voedselveiligheid centraal bij SAMAP workshop inzake certificering

Verschillende stakeholders betrokken bij agrarische voedselproductie en de verkoop daarvan hebben zich afgelopen week tijdens een workshop gebogen over voedselveiligheid. Met de workshop, die deel uitmaakt van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP), wordt voedselcertificering nagestreefd. Dit is van eminent om veilig en kwalitatief voedsel op de markt te brengen om daarmee de gezondheid van de samenleving te waarborgen.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt, dat samen met de stakeholders wordt nagegaan welk traject zal volgen. “We hebben onze plantenkeuringsdienst en we zijn bezig een voedselveiligheidsdienst (NIVS) op te zetten. Er is heel wat laboratoria apparatuur aangeschaft, ook met de ondersteuning van SAMAP. Deze worden nu allemaal geïnstalleerd en we hopen eind dit jaar van start te kunnen gaan met het Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid Suriname (NIVS)”, aldus de bewindsman. 

De minister benadrukt dat de certificering niet alleen voor de export belangrijk is, maar ook voor de lokale consumenten die beschermd moeten worden.

Tijdens de workshop is ingegaan op de randvoorwaarden, zoals trainingen en faciliteiten die nodig zijn om voedselveiligheid te waarborgen. Uit de workshop zullen aanbevelingen aangedragen worden om uiteindelijk barrières uit de weg te werken met het oog op het verruimen van de toegang tot markten in het buitenland. 

Via het SAMAP-project wordt al enkele jaren een steun in de rug gegeven aan actoren binnen de agrarische sector. Onder andere worden er subsidies verstrekt aan landbouwers, voor de aanschaf van machines en attributen voor het opzetten of uitbreiden van hun bedrijf. Het uiteindelijke doel is meer productie te stimuleren en de export te verhogen met inachtneming van standaarden die noodzakelijk zijn om voedselveiligheid te waarborgen.

error: Kopiëren mag niet!