President Santokhi ziet markante ommekeer in relatie met Nederland

President Chandrikapersad Santokhi ziet een markante ommekeer in de relatie met Nederland. Vanaf het aantreden van de regering is eraan gewerkt om de betrekkingen te herstellen. Om verder inhoud te geven aan de relatie zal de politieke dialoog tussen diverse bewindslieden verder worden voortgezet en werkbezoeken op verschillende niveaus worden afgelegd. Het staatshoofd zei dit woensdag in de residentie van ambassadeur Henk van der Zwan in verband met de achtste viering van Koningsdag.

President Santokhi sprak zijn felicitaties uit aan het adres van koning Willem-Alexander, wiens jaardag jaarlijks aanleiding is voor de viering van Koningsdag. Tijdens de bijeenkomst in de ambtelijke residentie waren naast de staf van de Nederlandse ambassade ook Assembleevoorzitter Marinus Bee, parlementariërs, leden van de Raad van Ministers, het Corps Diplomatique en vertegenwoordigers van hoge staatsorganen aanwezig.

President Santokhi memoreerde dat tijdens de ontmoeting met koning Willem-Alexander, in september 2021, niet alleen de nadruk is gelegd op de historische banden tussen de beide landen, maar ook het belang is beklemtoond om de hernieuwde te bestendigen. Het staatshoofd legde de nadruk op de gezamenlijke inzet voor behoud van democratie, veiligheid en sociaaleconomische vooruitgang, welke de alliantie tussen de twee landen versterkt alsook de banden tussen de volkeren verdiept. 

De regeringsleider is ervan overtuigd dat vanwege de committering van Suriname en Nederland om hun partnerschap naar grotere hoogten te brengen er – mede op basis van de geïdentificeerde samenwerkingsgebieden en de inzet van alle relevante actoren – concrete resultaten geboekt kunnen worden. Het staatshoofd verwees hierbij naar projecten die reeds uitgevoerd zijn, in uitvoering of in voorbereiding zijn.

Om verder inhoud te geven aan de relatie zullen de politieke dialoog tussen diverse bewindslieden verder worden voortgezet alsook werkbezoeken op verschillende niveaus worden afgelegd. 

“Terwijl wij op het gebied van politieke dialoog de relatie met Nederland verder aanscherpen, zal simultaan ook het gebied business-to-business verder worden ontwikkeld en bevorderd”, voegde president eraan toe. Hij acht het belangrijk, dat de respectieve private sectoren intensiever de mogelijkheden voor het zakendoen aftasten, zodat ook een bijdrage kan worden geleverd aan het verdere herstel van de Surinaamse economie.

error: Kopiëren mag niet!