Joint SDG Fund van VN breidt uit naar vijf nieuwe markten met US$ 54,5 miljoen

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft woensdag 27 april deelgenomen aan de ‘Investment Fair: Expansion of the Joint SDG Fund’s Catalytic Investment Portfolio’ van de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties.

De virtuele bijeenkomst markeerde de historische uitbreiding van het Joint SDG Fund van de Verenigde Naties. Hierbij is een uitbreiding van de portefeuille ontstaan naar vijf nieuwe markten over de hele wereld met 54,5 miljoen Amerikaanse dollar aan extra investeringen ter realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Er zijn voorstellen ingediend door meer dan 100 landen, waaruit voorstellen van Kenia, Madagaskar, Noord-Macedonië, Suriname en Zimbabwe naar voren kwamen als de sterkste, meest impactvolle en investeringsklare voorstellen. 

Ananas

Eerder dit jaar heeft het Joint SDG Fund, na een zeer competitief proces, US$ 2 miljoen toegekend aan het Agri-food Systems Transformation Accelerator (ASTA)-programma om de Surinaamse ananassector te stimuleren. Deze toekenning markeert Suriname’s derde Joint SDG Fund-subsidie. De twee overige investeringsprojecten zijn de Roadmap for a Sustainable Financial System for Suriname (SDG Fund 1) en Leaving No One Behind, Building Resilience, and Improving Livelihoods of Indigenous and Tribal Peoples (ITPs) in Suriname (SDG Fund 3).

Minister Ramdin gaf aan dat op 25 februari een platform is opgezet voor alle stakeholders voor de uitvoering van de SDG-doelen. In deze context is landbouw het meest cruciale gebied. De minister gaf verder aan, zeer verheugd te zijn dat ananas geproduceerd en geëxporteerd zal worden. ‘In onze ontwikkelingsprioriteiten richt Suriname zich op het versterken van onze agrarische basis. Naast landbouw bieden we toerisme, goudwinning en de toekomst van olie en gassen’, zei de bewindsman. Hij benadrukte dat de regering nog steeds de focus heeft op het ontwikkelen van de landbouw, omdat het duurzaam is, het helpt om groenste land ter wereld te blijven en geeft zekerheid.

De ananassector van Suriname is een gebied met een enorm potentieel met unieke variëteiten die door de eeuwen heen door de inheemse gemeenschappen zijn verbouwd, maar die toch wordt uitgedaagd door structurele factoren, waaronder gebrek aan moderne productie- en verwerkingsmodellen na de oogst. 

Het ASTA-programma is een uitzonderlijk platform om de duurzame transformatie van waardeketen te operationaliseren, die in alle sectoren kan worden gerepliceerd. Dit programma biedt de mogelijkheid voor het creëren van zakelijke kansen en de toegang tot markten en om deze voor zowel vrouwen als mannen te vergemakkelijken, terwijl de voorwaarden voor fundamentele arbeidsrechten worden gewaarborgd, ecologische duurzaamheid wordt gegarandeerd en rekening wordt gehouden met de kwetsbaarheid van traditionele gemeenschappen in het binnenland van Suriname.

Minister Ramdin zegt dat er grote kansen zijn in inclusieve ontwikkeling in het binnenland en de regio. Hij stelt het zeer op prijs, dat het SDG Fund dit ondersteunt en hoopt dat het de lokale gemeenschap ten goede komt, maar meer nog dat kansen gecreëerd worden voor inheemsen en dat het export genereert.

error: Kopiëren mag niet!