Een beperking is slechts een woord!

Een beperking is geen obstakel voor de dingen die je graag wilt doen. Bij het uitvallen van een zintuig pakt het brein vaak de werking van het uitvallende zintuig op. Santucha Karijodimedjo, die zelf een visuele beperking heeft, geeft in gesprek met Dagblad Suriname haar mening over de uitspraak beperking is slechts een woord.

“Op mijn vierentwintigste kreeg ik een oogontsteking, wat uiteindelijk resulteerde tot een visuele beperking. Ik werkte toen in de horecasector, dus dagelijks had ik contact met mensen. Echt werk waarvan ik hield. Van onafhankelijkheid werd ik noodgedwongen afhankelijk van de mensen om mij heen. Ik kon niet tegen de afhankelijkheid, omdat ik echt niets meer zelf kon doen. Het maakte mij enorm verdrietig, ik zat vaak met vragen die men niet kon beantwoorden. Op een gegeven moment sprak ik mezelf moed in, om verder met mijn leven te gaan. En dingen die ik niet kan veranderen, achterwege te laten.”

“Ik werk nu weer, wat mij dat gevoel van zelfstandigheid terug heeft gegeven. Ik doe de huishouding en help mijn kinderen ook met schoolwerk, natuurlijk op mijn eigen tempo. Mijn motivatie is altijd, mijn visuele beperking hoeft geen blokkade  te zijn, dat ik niet kan werken of iets kan doen wat ik leuk vind. Met de uitspraak dat beperking slechts een woord is, ben ik het volkomen eens. Ik denk als jij jezelf weet te bewijzen ondanks dat jij een beperking hebt, dan zullen mensen meer respect voor je hebben. Want naar mijn mening komt het al te vaak voor, dat mensen met een beperking een stiefmoederlijke behandeling krijgen en daaraan moet een eind aankomen.”

“Momenteel ben ik samen met nog vier andere visuele beperkte mensen werkzaam bij de Shiatsu massage salon bij het blindencentrum, wij masseren mensen tegen betaling. Het beroep masseur komt in ons geval goed te pas, omdat wij niet speciaal hoeven te zien om te werken. Massage is meer een gevoelsmatige job. Zoals de naam van onze massagesalon het al aangeeft, Shiatsu, wat letterlijk betekent vingerdruk massage geven.  Het is echt gewoon met de vingers werken.”

“Samen met mijn collega’s geven wij op de maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag stoelmassage en full body massage. Voor een afspraak kan men gerust bellen op het nummer 8719661.”

“Tenslotte geef ik mee aan anderen die een beperking hebben, leg de focus niet op hetgeen je niet kan doen, want daarmee vorm jij een blokkade voor jezelf. Werk eraan om de focus te leggen op hetgeen je wel kan, want dan zult u ook merken dat de uitspraak beperking is slechts een woord juist is”, stelt de optimistische Santucha Karijodimedjo.

IS

error: Kopiëren mag niet!