25-jarige Jetro heeft zijn eigen ‘Tiny Gardens’

De jonge Surinaamse ondernemer Jetro Tjoen A Choy (25), die voornamelijk werkzaam is geweest binnen de eco toerisme sector, vanwege zijn liefde voor mens en natuur, heeft ‘Tiny Gardens’ opgezet. Op een innovatieve tuinbouw methode worden eenvoudige, ordelijke en zeer productieve moestuinen gecreëerd. 

Het concept

‘Tiny Gardens’ bestaan uit plantenbakken die onderverdeeld zijn in plantvakken. Elk vak wordt beplant met hoogwaardige zaailingen van verschillende soorten groenten, kruiden of bloemen, met een dichtheid en hoeveelheid op basis van de plantgrootte. 

Het idee

“In Suriname zijn wij voornamelijk bekend met de conventionele manier van planten (rijen beplanting)”, zegt Jetro. Moestuinen zijn volgens hem eeuwenoude methodes die gericht zijn op groot landbouw waarbij 100% van een stuk grond wordt bewerkt, 80% wordt beplant en 20%  oppervlakte onbenut blijft. 

Hij geeft verder tegenover Dagblad Suriname te kennen, dat de methode van planten bij hem geen gebruik van de bodem betekent, maar een plantenbak geconstrueerd met openlucht bestendig materiaal, inclusief aardemix met 3 essentiële ingrediënten die zorgen voor voeding, vocht behoud en afwatering compleet met biologische geteelde zaailingen naar keuze. Dit soort ‘Tiny Gardens’ kan op ieder gewenste locatie geplaatst of verplaatst worden en neemt slechts 10% ruimte in beslag, 90% wordt dus beplant voor maximale oogst. 

Het motief

“Wij leven in een tijd die voor de doorsnee Surinamer uitdagend is, prijzen van producten en diensten stijgen continu, maar bovenal voeding die duurder wordt, een van de dagelijkse behoeften van ieder mens.” Dit was voor hem dus reden genoeg om op onderzoek uit te gaan en ‘Tiny Gardens’ in Suriname op te richten, zodat gezinnen en huishoudens dagelijks zichzelf kunnen voorzien in diverse kruiden en verse groenten. ‘Tiny Gardens’ dragen dus bij aan zelfvoorzienendheid en een gezonde levensstijl voor land en volk, aldus Jetro. 

Samen met de mede-eigenaar en voorzitter van Stichting De Jonge Nijveraar Jeiël Grant streven ze ernaar een groener, duurzamer en productiever land van Suriname te maken.

GW

error: Kopiëren mag niet!