Prijs van kookolie afgelopen tijd flink gestegen

Kookolie is een van de basisproducten die gebruikt wordt voor het voorbereiden van een gerecht of het bakken een gebakje. De prijs van deze olie is dit jaar voor velen onbetaalbaar geworden. Enkel burgers geven in gesprek met Dagblad Suriname aan, dat zij een ander alternatief moeten zoeken of het toch moesten kopen en er vervolgens heel zuinig mee omgaan.  

In 2020 was een liter fles olie nog voor SRD 16,50 te vinden. Eind dat jaar was die prijs al gestegen naar tussen de SRD 20 – SRD 25. In januari 2021 kon men een liter tussen SRD 26 en SRD 28 kopen. Een jaar later, dus in januari dit jaar, was een fles olie nog te verkrijgen voor rond de SRD 45, SRD 58 en nu een paar maanden verder, april, is prijs weer gestegen. Nu moet men zeker tussen de SRD 68 en SRD 80 betalen. Er zijn enkele winkeliers die een kortingsactie hebben, maar de prijs is voor velen nog steeds overdreven hoog.  

Sanib, die gebakjes op bestellingen maakt, geeft aan dat hij zijn klanten veel meer moet vragen voor de bestellingen. ‘Je hebt mensen die panklare gebakjes kopen en anderen die ervoor kiezen zelf te bakken”, zegt Sanib. “Ik adviseer de meeste klanten om het liever zelf te doen. Ik kan niet een liter olie kopen, ik ben nu genoodzaakt 5 liter olie te kopen. Het is voor mij bij sommige plekken wel goedkoper, maar ik ga zonnebloemolie moeten gebruiken en die is veel duurder.  Je hebt mensen die niet tegen bepaalde oliesoorten kunnen, dus vandaar dat ik de meeste mensen ook adviseer het zelf te doen. Maar, mensen adviseren of om het anders te doen, betekent dan verlies voor mij, dus ik heb al voor 40 procent aan klanten al verloren.”

Een kleine onderneemster geeft aan, dat zij nu veel meer moet uitgeven aan olie. “Men komt bij mij dus in mijn zaak voor gebakjes en patat, gebakken kip, vis en andere dingen. En olie verversen doe ik altijd. Je gaat het moeten doen. Ik kan nie drie weken lang olie gebruiken en ik gebruik olie gebruik voor verschillende producten. De smaak speelt ook een belangrijke rol. Dus ik geef nu veel meer uit aan olie. Voor de groothandel is het anders, zij hebben hun bronnen. Ik heb gelukkig er goed over nagedacht om negen dozen met olie te laten halen uit het buitenland, dus 15 liter in elk doos en die heb ik nog steeds. Ik hoop dat men er anders over nadenkt, want zo kunnen velen niet meer vrij zijn en dus letterlijk niet meer vrij zijn in hun doen en laten.”

TM

error: Kopiëren mag niet!