ABS: Consumentenprijzen gemiddeld met 2.2 procent gestegen in maart

Volgens voorlopige cijfers van de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de consumentenprijzen op maandbasis (basis: april 2016 – juni 2016) in maart ten opzichte van februari gemiddeld met 2.2% gestegen. 

Vergeleken met de periode maart 2022 met maart 2021 zijn de consumenten prijzen gemiddeld met 62.2% gestegen.

Het betreft prijzen opgenomen van 2 maart 2022 tot en met 31 maart 2022, aldus het ABS.

De consumentenprijsindex (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. De CPI wordt vaak “index voor de kosten van levensonderhoud” (COL) genoemd, maar dat is niet geheel juist aangezien in een COL substituties onder meer als gevolg van veranderingen in relatieve prijzen en in smaak wel en in CPI niet worden meegenomen, meldt het ABS.

Er zitten 316 items in Suriname’s CPI pakket en prijsopnames worden verricht in Paramaribo en Wanica (bij circa 170 meetpunten), Nickerie inclusief Wageningen (bij circa 115 meetpunten), Coronie en Saramacca (bij circa 105 meetpunten), Commewijne (bij circa 120 meetpunten) en in Para (bij circa 120 meetpunten) bij een totaal van circa 630 meetpunten.

error: Kopiëren mag niet!