Suriname zet ‘positieve samenwerking’ met Paris Club voort

Minister Armand Achaibersing van Financiën  en Planning heeft afgelopen donderdag, 21 april in Washington (VS) een ontmoeting gehad met William Roos, de Franse onderminister voor Multilateralisme, Handel en Ontwikkeling, tevens ondervoorzitter van de Paris Club. Een dag eerder had Achaibersing gesproken met Veda Poon, directrice van International Finance van het ministerie van Financiën in Engeland. Engeland is ook lid van de Paris Club. De Paris Club wordt gevormd door een groep donorlanden die in het geval een land zijn schulden niet terug kan betalen samen naar een oplossing zoekt.

Tijdens het gesprek met Roos refereerde hij aan de ontmoeting met Achaibersing van maart vorig jaar en zei dat de Surinaamse regering in het afgelopen jaar ontzettend veel werk heeft verzet. In het andere gesprek gaf Poon aan, dat Suriname in dit kader zeker als een voorbeeld gezien mag worden. Ze gaf aan dat er ruime ondersteuning is voor Suriname binnen de Europese Unie, maar ook binnen de G7. 

De Paris Club vertegenwoordigers hadden er begrip voor, dat de effecten van het IMF-programma een enorme druk op grote delen van de Surinaamse samenleving leggen en dat met de gevolgen van de oorlog in Oekraine de druk alleen maar groter wordt. Ze erkenden, dat de oorlog een zeer onvoorziene omstandigheid is en dat aan dit punt zeker de nodige aandacht besteed moet worden. 

Roos bevestigde de ontvangst van het voorstel van Suriname ten aanzien van de herstructurering van de schulden en gaf aan dat er intern overleg met de leden van de Paris Club zal plaatsvinden. Hij is er echter van overtuigd, dat partijen tot een oplossing zullen komen. Verder benadrukte hij dat Suriname mag blijven rekenen op de ondersteuning van de Paris Club waarbij de Paris Club zich zal houden aan de parameters overeengekomen met het IMF. 

De minister bedankte via de heer Roos de Paris Club voor alle inspanningen van hun zijde. Zoals bekend hebben de bilaterale schuldeisers binnen de Paris Club heel vroeg in het proces hun goedkeuring of ‘financial assurances’ aan het IMF gegeven. 

De ondervoorzitter en mevrouw Poon wilden graag geïnformeerd worden over de status van de onderhandelingen met India, China en met de Bondholders. De minister informeerde hen over de gevoerde gesprekken en de status van de onderhandelingen.

De vertegenwoordigers van Frankrijk en Engeland gaven beide aan dat het geen gemakkelijke taak is om met deze partners op korte termijn overeenstemming te bereiken. Ze zijn echter bereid waar mogelijk Suriname te ondersteunen.

error: Kopiëren mag niet!