Leiding ministerie van ROS bezoekt onder water gelopen gebieden in Brokopondo

Minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) heeft een oriëntatie bezoek gebracht aan de door water ondergelopen gebieden in het district Brokopondo. Eerder kreeg het gebied ook al bezoek van een delegatie van het ministerie van Openbare Werken. Ook de president en vicepresident hebben het getroffen gebied inmiddels bezocht.

De laaggelegen dorpen achter de Afobaka Stuwdam hebben te maken met enorme wateroverlast door de grote hoeveelheid water in het stuwmeer en het openen van alle vijf spuikleppen van de dam, door Staatsolie Power Company Suriname (SPSC).

De dorpen Klaaskreek, Nyun Lombé, Balingsoela, Lebi Doti, Drepada en zelfs het centrum van Brokopondo liggen blank. Volgens de hoofdkapitein van het dorp Klaaskreek hebben de mensen heel veel verlies geleden. Behalve dat de meeste kostgronden onder zijn gelopen, zijn er ook veel goederen vernietigd door het water.   

De minister heeft de problemen van de mensen in de verschillende gebieden aangehoord en aangegeven in te komen waar nodig. De mensen zijn alvast voorzien van een voedingspakket en gezond drinkwater. 

Verder gaf directeur Hermien Pavion van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) aan, dat de mensen van wie kostgronden ondergelopen zijn, zich kunnen registreren bij de bestuursopzichters in het gebied om in aanmerking te komen voor een kleine vergoeding. Zij kunnen zich registreren door middel van een foto van hun ID-kaart en bankrekeningnummer. Ook de mensen die eerder getroffen waren en niet in aanmerking waren gekomen, kunnen zich weer registreren. 

Nog onduidelijk of door bewoners geleden materiële schade vergoed gaat worden

Het is vooralsnog niet bevestigd of mensen die materiële schade hebben geleden, vergoed zullen worden. 

De delegatie van ROS bestond verder uit de districtscommissaris van Brokopondo Ludwig Mendelzoon, de directeur Regionale Ontwikkeling Maverick Boejoekoe, onderdirecteur Gemeenschap Ontwikkelingen Ceraϊf Petres en onderdirecteur Veeteelt, Marion Henkie.

error: Kopiëren mag niet!