India ondersteunt IMF-programma van Suriname

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft woensdag 20 april een onderhoud gehad met de Indiase minister van Financiën, Nirmala Sitharaman. Minister Sitharaman toonde zich verheugd dat het IMF-programma met Suriname is goedgekeurd, zo meldt het ministerie zaterdag 23 april.

Ondanks dat Suriname en India nog in onderhandeling zijn over de herschikking van de bilaterale schuld heeft haar land Suriname in de IMF Board ondersteund. Er werd aangegeven dat Suriname ook ten behoeve van het IMF EFF programma, waar nodig, kan rekenen op technische assistentie van India. 

Parallel aan het IMF-programma, is Suriname in onderhandeling met India in verband met de herstructurering van de schuld. De minister van India wilde uit de eerste hand geïnformeerd worden over de status daarvan en het voorstel van Suriname. Ze zegde toe persoonlijk hierop toe te zullen zien dat zaken een vlot verloop hebben. Uiteraard wordt verwacht dat alle crediteuren op gelijke wijze behandeld worden binnen de parameters van het IMF-raamwerk.

De Indiase minister had alle begrip voor de grote bezorgdheid van minister Achaibersing over onvoorziene ontwikkelingen, waaronder de effecten van de huidige oorlog in Oekraïne op de Surinaamse bevolking en enkele effecten van het IMF-EFF programma. Ze deelde met de Surinaamse delegatie, dat India in de jaren ‘80 ook een IMF-programma heeft moeten uitvoeren en weet hoe moeilijk dat is. Ze benadrukte dat het inderdaad niet zo mag zijn, dat bij de ontwikkeling van Suriname de bevolking eronder lijdt en dat er goede sociale opvang moet zijn voor de zwaksten in de Surinaamse samenleving. 

error: Kopiëren mag niet!