Het boek Gedichten en Muziek van kunstenaar Waldy Simson

Kunstenaar Waldy Simson heeft een boek gelanceerd. Het roodgekleurde vooromslag toont een afbeelding van het tiffany kunstwerk Love. Het is opgedragen aan wijlen de Arubaanse veelzijdige en ook in Suriname bekende musicus Rufo Abelino Saturnino San Blas Odor. Het bevat een afbeelding van het papieren Portret van Rufo en ook nog het gedicht Meester Odor dat hij heeft geschreven rond en heeft opgedragen aan Rufo, die hem op vele niveaus in zijn leven heeft geïnspireerd.

Het boek Gedichten en Muziek van Simson is ook een resultaat van artistieke arbeid, dat verricht is in de afgelopen twaalf jaren op Aruba, Bonaire, en Jamaica en in landen zoals Suriname, Nederland, Zuid-Afrika en België. Zeer vermeldenswaardig is, dat ondanks vele mindere omstandigheden waarmee de kunstenaar in deze periode te kampen heeft gehad, hij het leven toch heeft mogen verrijken met dit boek. Het boek bevat negentien gedichten waarvan een deel geschreven is in het Nederlands, een deel in het Sranantongo en één in het Papiaments.

Het gedicht Tata Padu, geschreven in het Papiaments, heeft Simson opgedragen aan Juan Chabaya Lampe, meer bekend als Padu Lampe en Padu del Caribe, die medecomponist is geweest van het volkslied van Aruba. Ook bevat het boek vier muziekstukken. De muziekstukken A tra fesi fu yu en Sneysi zijn in het boek opgenomen in de notatie zoals die voor een keyboard gebruikelijk is. De muziekstukken Di mi dray kon baka en A historia f’wi pipel zijn reeds gearrangeerd voor gebruik door een gemengd koor door niemand anders dan Johannes (Oom John) Nelom. De keuze voor de presentatie van de muziek in de vorm van de eerste vastlegging ervan is, zeer zeker, een bewuste. 

In Simson een autodidact in de kunst (deel 3} geeft Simson naast zijn kunstenaarsverhaal, van de afgelopen twaalf Jaren, ook achtergronden mee. Het gaat om achtergronden die belangrijk zijn geweest voor het ontstaan van de gedichten, muziek en papieren portretten in het boek. Dat zal ongetwijfeld positief bijdragen aan het begrip van en het genot dat beleefd zal worden aan het in het boek opgenomen werk. Afbeeldingen als Portret van Nelson, Portret van Celestine en natuurlijk Portret van Norman zijn ook opgenomen in Gedichten en Muziek van Simson, vanwege hun bijzondere kwaliteiten. De portretten zijn allemaal gemaakt met behulp van gemengde technieken op papier. De internationale vraag naar soortgelijke portretten gemaakt door Simson is groeiende. In het boek is ook een afbeelding van het schilderij Met grote voet op zwart opgenomen. Het schilderij is bijzonder vanwege het feit ,dat het vertrekpunt om tot het eindresultaat te komen een geheel ongebruikelijke zwarte achtergrond was. 

De kunstenaar heeft zich bij het schrijven van Gedichten en Muziek van Simson, zeer zeker, laten inspireren door het goede dat geschreven tekst met zich mee kan brengen. Dank aan God, vaderlandsliefde, odes, liefde voor het fenomeen kunst, onvergetelijke geboden hulp, respect voor ouders, liefde, rechtvaardigheid, continue teleurstellingen, ware vriendschap, ontstaan van het multiculturele Suriname en wederkomst naar Suriname zijn onder andere thema’s die behandeld worden in het boek. Marie Johanna Valpoort (moeder van de kunstenaar), Johannes (Oom John) Nelom, Erwin de Vries, Orlando Emanuels, Josephine (Sophie) Redmond, Dorothea (Thea) Robles-Valpoort, Anne-Marie Sanches, Celestine Raaltke, Mannenkoor Maranatha, Bongo Charley, Stanley Sidoel, Henk Simson. Elfried Macnack, Gerold Belfor, Natasia Hanenberg-Agard, Roseline Daan, Siegmien Staphorst, Gudrun de Vries, Alexandra Guds-Nelom, Precious Guds, Clerence en Yvonne Breeveld, Ernestine Comvalius, Thea Doelwijt, Jetty Mathurin, de zanger Kenny B, Bruce Kaloanne, Michael Jackson en Nelson Mandela zijn enkelen die een naamsvermelding hebben in het boek.

De vormgeving van het boek is ook verzorgd door Simson en het drukwerk is verricht door Drukkerij Leo Victor in Paramaribo. Uit de opbrengst van de verkoop van exemplaren van het boek zal aan het eind van het eerste verkoopsjaar bestemd zijn  ten behoeve van de Louis Brailleschool en de Vroegbegeleiding, die onderdelen zijn van de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname. De Vroegbegeleiding is speciaal bestemd voor blinde kinderen in de leeftijdsklasse nul tot en met zes jaar. Voor nadere informatie rond het boek Gedichten en Muziek van Simson kan contact gemaakt worden met Waldy Simson.

“Geef kunst een waardevolle plaats in uw leven.”

error: Kopiëren mag niet!