Doksenclub: “Afwijkende regels moeten onderbouwd zijn”

De eigenaar van de Doksenclub, Gerard van den Bergh, merkt op dat er nog altijd besmettingen zijn met het vogelgriepvirus in de Verenigde Staten, maar dat importen uit dit land doorgaan. Hij laat weten, dat er in de staten Georgia en Florida ook al besmettingen zijn. “Ik vind het niet erg als men Nederland afsluit, maar dan moet dat ook gelden voor de VS”, zegt Van den Bergh.

Voor de ondernemer is het vooralsnog niet duidelijk waarom de 90 kilometer grens nog steeds van kracht is. Boerderijen binnen een straal van 90 kilometer kunnen geen kip of kipproducten leveren wanneer er ergens een geval van vogelgriep wordt ontdekt. “Dat is niet wetenschappelijk onderbouwd.” Hiervoor geeft hij aan, dat de internationale norm niet 90, maar 10 kilometer is. Hij licht toe dat door deze regel zijn bedrijf geen zaken kan doen. “Afwijkende regels moeten onderbouwd zijn.

“Als in Nederland het hek van de dam zou zijn zouden de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en de overheid dan niet aan de bel trekken om de export te blokkeren, want ze willen toch niet dat een ander land het risico van schade oploopt door de dozen eieren die worden verzonden?”, vraagt Van den Bergh retorisch. Hij merkt verder op: “Men gaat toch niet om de doosjes eieren de reputatie te grabbel gooien?”

Van den Bergh beantwoordt de vraag zelf door te stellen, dat Nederland de eigen naam niet te grabbel zal willen gooien door besmette eieren te willen exporteren. “Dat gaan ze nooit doen”, zegt de ondernemer stellig.  

RB

error: Kopiëren mag niet!